Elfriede Jelinek dobila češku nagradu za književnost

Elfriede Jelinek dobila češku nagradu za književnost
ELFRIEDE JELINEK, austrijska spisateljica koja je ove godine nagrađena Nobelovom nagradom za književnost, dobila je prestižnu češku nagradu za književnost Franz Kafka, javlja u utorak Associated Press.

Dodjela godišnje nagrade za književnost Franz Kafka održana je u ponedjeljak u praškoj gradskoj vijećnici, no Jelinek joj nije nazočila, kao što ne namjerava nazočiti ni dodjeli Nobelove nagrade 10. prosinca u Stockholmu jer pati od socijalne fobije.

Nagradu joj je 23. svibnja dodijelio međunarodni ocjenjivački sud u čijem sastavu su bili istaknuti njemački književni kritik Marcel Reich-Ranicki i britanski izdavač John Calder.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Prvi put nagrada se dodjeljuje ženi, iznimnoj predstavnici austrijske književnosti i kazališta koja je postala poznata po svojoj kritici svih oblika ksenofobije", rekao je gradonačelnik Praga Pavel Bem, dodjeljujući nagradu.

Nagradu je primio austrijski veleposlanik u Češkoj Republici, Klas Daublebsky.

Jelinek se proslavila 1983. djelom "Pijanistica" koje je 2001. dobilo svoju filmsku verziju. Posljednjim djelom, dramom "Bambiland" iz 2003., kritizira američku invaziju na Irak, a nastavak "Babilon" očekuje se u svibnju iduće godine.

Elfriede Jelinek četvrta je dobitnica ugledne češke nagrade, koja se dodjeljuje od 2001. godine, a među dobitnicima je i poznati pisac Philip Roth. Nagrada uključuje i novčani iznos od 10.000 američkih dolara.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara