Elisabeth Fritzl: Ne mogu vjerovati da sam slobodna!

"SVE što sada želim je normalan život sa svojom djecom", bile su prve riječi koje je Elisabeth Fritzl rekla kad je nakon 24 godine puštena iz zatočeništva, otkrila je njena 36-godišnja sestra Gabriele Helm ekskluzivno za britanski list Sunday Mirror, dodajući kako je odmah iza toga rekla kako ne želi više nikada u životu vidjeti svoga oca-monstruma Josefa Fritzla. Također, ovaj britanski list donosi razgovor s njenim odvjetnikom Christophom Herbstom, a po prvi puta donijeli su i detalje života u psihijatrijskoj klinici gdje se Elisabeth nalazi sa svojom djecom. 

Podsjetimo, Fritzl je godinama seksualno zlostavljao svoju kćer Elisabeth u podrumskoj nastambi veličine 60 metara kvadratnih gdje je bila smještena s djecom. Šifru vrata s elektronskom bravom je znao samo Josef koji ih je opskrbljivao hranom i odjećom, a troje od šestero Elisabethine djece nikad nije vidjelo danje svjetlo.

"Moja djeca, tako ste lijepi"

Kako kaže njena sestra, cjelokupna obitelj, po prvi put se susrela ispred psihijatrijske klinike gdje je odvedena Elisabeth nakon oslobođenja sa svojom djecom, a bilo je gotovo nevjerojatno vidjeti majku Elisabeth zajedno sa svojom djecom, iako su praktički živjeli u istoj kući. Sve što je rekla na prvom sastanku sa svojom djecom, bilo je: "Moja djeca, tako ste lijepi"

Elisabeth koja je u zatočeništvu rodila sedmoro djece za svog oca monstruma, pala je u zagrljaj svoje majke Rosemarie govoreći: "Ne mogu vjerovati da sam slobodna, zar si to zaista ti?". Nakon toga, priča sestra Gabriele, briznula je u plač, a kroz suze je rekla kako uistinu ne vjeruje kako je vani te da je cijela situacija previše za nju. Elisabeth se još uvijek sa svojom djecom nalazi u jednoj psihijatrijskoj klinici, gdje se privikavaju na normalan život, a osim tima liječnika u adaptaciji pomaže i obitelj.

Zatamnjeni kat klinike

"Svakog dana sve je jača, a cijela obitelj pomaže joj u oporavku. No, Elisabeth je najsretnija kada vidi svu svoju djecu ispred sebe. Uostalom, s njima provodi i najviše vremena, kao da želi nadoknaditi sve propušteno", rekla je sestra Gabriele za britanski Sunday Mirror. No, iako je oporavak Elisabeth i njene djece u domeni medicinskog čuda, specijalisti ističu kako će proći još mjeseci prije nego što bude puštena u vanjski svijet.

Elisabeth se sa svojom djecom nalazi na zasebnom katu klinike, čija su stakla zatamnjena zbog adaptacije na danje svjetlo. Djeca provode većinu vremena gledajući Disneyeve crtiće, a nedavno im je dozvoljeno čitati pisma podrške koja stižu iz cijelog svijeta. Najmlađi sin Felix, kao i njegova majka, još uvijek moraju nositi tamne naočale, s obzirom da im se oči nisu navikle na danje svjetlo. Kirsten, 19-godišnja kćer i dalje je u kritično i nalazi se u stanju "inducirane" kome. 

Elisabethin odvjetnik Christoph Herbst, također, je dao intervju za britanski Sunday Mirror u kojemu je rekao kako je Elisabeth vrlo sretna što otkriva vanjski svijet, međutim upozorio je kako će proći još dosta vremena do kraja rehabilitacije.

Najmlađi Felix sve zabavlja

"To je sada jedna sretna obitelj koja živi na katu klinike. Uostalom i ja sam sretan, jer u posljednje vrijeme čujem jako puno smijeha koji odzvanja hodnicima klinike. Najmlađi Felix zabavlja sve, a gotovo je nevjerojatno vidjeti kako ga se mora učiti kako trčati, s obzirom da to nije mogao raditi dok je bio zatočen u podrumu kuće", kazao je odvjetnik Herbst.

Odvjetnik je, također, demantirao neke glasine koje su govorile kako Elisabeth nema zube te da ne može govoriti. Herbst kaže kad bi netko komunicirao s njom, a da ne zna što je prošla, pomislio bi da je riječ o sasvim normalnoj osobi, koja je imala normalan život.    

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za britanski Sunday Mirror govorio je po prvi puta i liječnik koji je prvi otkrio strašnu tajnu obitelji Fritzl. Dr. Albert Reiter, kazao je kako nije povjerovao u priču da je kćer ostavila svome ocu djecu ispred vrata.

Podsjetimo, Elisabeth je nestala, odnosno zatočena 1984. godine, a slučaj se počeo raspletati kad je Elisabethina kćer, 19-godišnja Kristen, hospitalizirana u bolnici u Amstettenu, nakon što je pala u nesvijest. U bolnicu ju je odveo djed/otac koji je rekao kako Kristenina biološka majka traži pomoć za svoju kćer. Policija navodi kako je kasnija DNA analiza pokazala da je Kristenin djed istovremeno i njen otac, To otkriće pokrenulo je opsežnu policijsku istragu slučaja u kojemu je otkriveno da je Josef silovao kćer s kojom je imao djecu, a sve ih je prisiljavao da žive u podrumu kuće.

Doktorov instinkt otkrio strašnu tajnu

"Dok mi je pričao tu priču o tome kako je nalazio djecu ispred kućnih vrata, osjetio sam da nešto nije u redu. Ton njegova glasa nije zvučao kako treba", kazao je doktor Reiter dodajući kako je postao posebno sumnjičav kada je vidio da Josef ne želi odgovarati na pitanja liječnika već samo ostaviti Kirsten u bolnici. Nakon što je DNA analiza otkrila strašnu tajnu, doktor Reiter kaže da su svi bili zgroženi, budući da nitko nije mogao u to vjerovati.

"Nisam htio povjerovati kako bi majka teško bolesne 19-godišnjakinje samo otišla nakon što je ostavila kćer u bolnici. Bio sam siguran u jedno, samo nam je njena majka mogla pomoći", rekao je Reiter.

Reiter je uspio doći i do fotografije nestale majke, Elizabeth Fritzl, koju mu je nevoljko dao otac Jozef. Fotografija je objavljena u medijima, a doktor koji je htio pod svaku cijenu znati o kakvoj se bolesti radi pozvao je specijaliste iz Beča da dođu u Amstetten, kako bi pregledali bolesnu djevojku.

Vidjevši vijesti o svojoj bolesnoj kćeri na televiziji u podrumu gdje je bila zatočena, Elizabeth je uspjela nagovoriti svog oca da je puti van, ali pod uvjetom da ga ne izda. Što mu je točno rekla kako bi je pustio van, nije poznato.

Sam Fritzl je priznao kako mu je sve teže bilo skrbiti se obitelj iz podruma te kako je već bio napravio potrebne korake da ih pusti kroz nekoliko mjeseci. Trebali su samo poduprijeti njegovu izmišljenu priču kako su pobjegli iz sekte.

Kad je Reiter primio poziv od Jozefa Fritzla i čuo da dolazi s Elizabeth koja se vratila kući kako bi vidjela kćer, odmah je kontaktirao policiju, koja je Jozefa i Elizabeth uhitila dok su izalazili iz bolnice i razdvojila ih.

"Koliko god bila zapanjujuća istina, drago mi je što sam u tom slučaju jednostavno slušao svoje instinkte. No, nikako nisam očekivao ono što se kasnije pokazalo istinom", kazao je doktor Reiter na kraju.     

Istina je na kraju pokazala kako je monstrum u kući strave živio sa suprugom Rosemarie koja je policiji tvrdila da nije imala pojma što se događalo u podrumu njihove kuće. Njih dvoje se posvojili troje Elisabethine djece, a Josef je supruzi rekao kako je njihova nestala kćer namjerno odbacila svoju neželjenu djecu jer se nije mogla brinuti za njih. Djecu je, prema njegovoj priči, ostavljala ispred vratiju njihove kuće. Preostalo troje djece; 19-godišnja Kristen, 18-godišnji Stefan i petogodišnji Felix ostali su zaključani u podrumu sa svojom majkom. Niti jedno od njih nikada nije vidjelo svjetlo dana tijekom svih svojih zatočeničkih godina života u podrumu strave.

I.Ć. 
Foto:AFP
  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara