Elitni američki padobranci optuženi za mušku prostituciju

AMERIČKE vojne vlasti su provele stegovni postupak i predložile nečasni otpust protiv sedmorice pripadnika elitne 82. zračnodesantne divizije sa sjedištem u Sjevernoj Karolini. Razlog zbog kojih je pokrenut postupak jest njihovo sudjelovanje u video-insertu kojim su na jednoj gay pornografskoj web-stranici demonstrirali svoje seksualne usluge.

Major Thomas Earnhardt, glasnogovornik 82. divizije, požurio je objasniti kako je istraga pronašla dokaze samo protiv sedmorice svojih pripadnika, te da je cijeli slučaj "izoliran" na jedan manji dio te divizije.

Prema priopćenju danom u petak, od sedmorice vojnika njih četvorica će dobiti samo stegovne kazne, dok će trojica doći na vojni sud gdje ih 7. ožujka čekaju optužnice za sodomiju i mušku prostituciju. 

Američke oružane snage, inače, ne priječe pristup homoseksualcima i lezbijkama u svoje redove, ali jedino pod uvjetom da nitko od njih javno ne obznani svoju seksualnu orijentaciju niti da se upušta u seksualne odnose sa svojim suborcima. To je rezultat kompromisa koji su 1993. godine postigli Bill Clinton i američka vojna vrhuška, tada oštro suprotstavljena predsjednikovim planovima da se legalizira homosekualnost u oružanim snagama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Steve Ralls, predstavnik organizacije za prava homoseksualnih vojnika koja nastoji promijeniti tu politiku, tvrdi da slučaj u Sjevernoj Karolini nije u njihovoj nadležnosti, jer su optuženi vojnici, po svemu sudeći, učinili nešto mnogo ozbiljnije od iskazivanja svoje orijentacije.

82. zračnodesantna divizija predstavlja jednu od najelitnijih dijelova američke vojske, a njenih 150000 pripadnika prolaze kroz rigoroznu obuku te su u stanju biti poslani u svaki dio svijeta u roku od 18 sati. Tu diviziju ne treba miješati s 101. zračnodesantnom divizijom, čiji su pothvati u drugom svjetskom ratu bili predmetom hvaljene mini-serije "Združena braća".

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara