EMILIO MARIN POSTAO REDOVITI ČLAN FRANCUSKE AKADEMIJE

Ravnatelj Arheološkog muzeja u Splitu Emilio Marin postao je danas redoviti član Fancuske akademije znanosti i umjetnosti (Institut de France), u Razredu humanističkih znanosti, u tzv. međunarodnoj kvoti.

To je veliko priznanje mome tridesetogodišnjem profesionalnom radu na području arheologije, no ujedno to je i priznanje hrvatskoj arheologiji koju je i europska znanost uvažila kao priznatu znanstvenu disciplinu, rekao je Emilio Marin za Hinu.

Posebno mi je velika čast što uz moje ime u popisu članova stoji da sam iz Splita i Hrvatske, istaknuo je Marin.

Podsjetio je da je još jedan Splićanin, molekularni biolog Miroslav Radman koji je kao prvi hrvatski znanstvenik primljen u Institut de France, u njezin Razred za prirodne znanosti ušao kao Francuz.

Emilio Marin (Split, 1951.) arheologiju je studirao u Zagrebu. Od 1973. radio je kao kustos u splitskom Arheološkom muzeju, a od 1988. ravnatelj je tog muzeja. Proteklih pet godina redoviti je profesor na splitskoj Umjetničkoj akademiji. Dopisni član ´Academie des inscriptions et belles-lettres´ (Razreda humanističkih znanosti francuske Akademije) postao je 1998.

Marin je ocijenio kako je veliko francusko priznanje dobio i zahvaljujući dvadesetogodišnjoj suradnji s francuskim kolegama na arheološkim istraživanjima Salone.

Marin je sada u Parizu gdje predaje na Institutu za umjetnost i arheologiju na Sorbonni. Također radi na organizaciji izložbe ´Augusteum Narona´ i novom zborniku starkokršćanskih natpisa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara