Emir Kusturica: Za Kosovo se treba boriti, ima mitološku dimenziju kao Hollywood Amerikancima

Emir Kusturica: Za Kosovo se treba boriti, ima mitološku dimenziju kao Hollywood Amerikancima

Foto: AFP

PROSLAVLJENI redatelj Emir Kusturica kazao je u velikom razgovoru za beogradsku Politiku da se "za Kosovo treba boriti, jer je pitanje mitologije ključno za opstanak jednog naroda".

Kosovo kao Hollywood

"Mitološka dimenzija Hollywooda je, zapravo, razina koja osigurava i taj simbolički nivo američke nacije, tako da je Kosovo nešto čega se ne treba odricati nikad, ni po koju cijenu", izjavio je Kusturica, dodavši da ne treba tražiti definitivno rješenje "jer je ono nemoguće".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U pokušaju da razmrsi bremenito kosovsko pitanje, kazao je da je tu "teško biti pametan", dodavši da se preko Kosova rješava jedno krajnje zamršeno svjetsko stanje. "Geostrateški ciljevi se ostvaruju preko Kosova i naših leđa", poručio je.

Kakva je to EU koja prima Rumunjsku i Bugarsku prije od Hrvatske i Srbije?

Na pitanje o EU i Europi, izjavio je "da je, što se njega tiče, Europljanin", ali da ima problem u shvaćanju Europe. To što su Rumunjska i Bugarska ušle u Uniju prije Hrvatske i Srbije, kaže, navodi ga na razmišljanje da je EU prije geostrateško, odnosno vojno pitanje, "nego ono čemu se mi nadamo".

Nije mu dobro sjela ni akcija srpskih hakera, koji su na dan dodjele Nobelove nagrade za književnost objavili vijest da je dobitnik Dobrica Ćosić. To Kusturica ne smatra šalom.

"Zašto napadaju Dobricu Ćosića? Zato što ih ugrožava svojim talentom."

"U Srbiji mnogi rade na velikom historijskom obavještajnom zadatku, samo da bi demontirali svakoga tko je dao doprinos za opstanak našeg naroda. Tako ja vidim ovu priču sa Ćosićem, oni žele ukloniti svakoga uz koga ne mogu živjeti, jer ih svojim talentom ugrožava", zaključio je Emir Kusturica. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara