Emisija na bošnjačkom jeziku na turskoj državnoj TV

TREĆI kanal turske tv mreže emitirao je u ponedjeljak prvu jednosatnu emisiju na bošnjačkom jeziku, koja je namjenjena Bošnjacima koji žive i rade u Turskoj.

Riječ je o informativno-političkoj emisiji s prilozima i temama iz političkog, gospodarskog, sportskog, glazbenog i drugih sfera života.

Prema ranijim strategijskim istraživanjima, u toj 75 milijunskoj euroazijskoj zemlji živi izmedju 5 i 6 milijuna Bošnjaka.

Jedan od urednika i voditelja emisije na bosanskom jeziku Bekim Muftarević ističe da će program služiti jačanju veza "turskih Bošnjaka" s maticom zemljom.

Program na bošnjačkom jeziku, koji će se emitirati jednom tjedno, prvi je od pet sličnih programa na jezicima i djalektima drugih naroda koji žive u Turskoj.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskoro se očekuje i emitiranje informativno-političkih emisija na kurdskom jeziku. Kurdi, s oko 12 milijuna stanovnika, predstavljaju najbrojniju netursku zajednicu u zemlji.

Emitiranjem tv programa na jezicima i dijalektima naroda koji žive u Turskoj, službena Ankara je učinila još jedan ozbiljan iskorak prema ispunjenju uvjeta i kriterija za ulazak u punopravno članstvo EU.

Prve ankete, koje je ovdašnja tv mreža CNN-TURK provela među ovdašnjim Bošnjacima, pokazuju da mnogi od njih nisu zadovoljni emitiranjem programa na bošnjačkom jeziku. Veliki broj ispitanika kaže kako se oni osjećaju Turcima te da im takva informativno-politička emisija nije potrebna.

(Hina) xsk ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara