Endeavour s manjim oštećenjem na putu prema Zemlji

Endeavour s manjim oštećenjem na putu prema Zemlji

SVEMIRSKA letjelica Endeavour uspješno se odvojila od Međunarodne svemirske postaje te se bliži kraju svoje šesnaestodnevne misije u svemiru nakon što je dostavila na ISS japanski modul i kanadski robot.

Planirano odvajanje od ISS-a bilo je za noć između ponedjeljka i utorka, no odvajanje je obavljeno s malim zakašnjenjem zbog tehničkih problema na krilu solarne baterije ISS-a koje je moglo biti oštećeno pri uključivanju motora Endeavoura. Nakon što je posada u kratkom vremenu uspješno riješila problem, letjelica je, kako je uobičajeno, napravila krug oko stanice te krenula na dvodnevni let prema Zemlji.

Vremenska prognoza za povratak je povoljna i letjelica je u dobrom stanju osim male ogrebotine na prednjem staklu koja je, najvjerojatnije, uzrokovana sitnim krhotinama u svemiru. Čelnici u NASA-i nisu zabrinuti zbog tog malenog oštećenja i uvjereni su kako to neće ugroziti sedmeročlanu posadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon slijetanja Endeavoura ovo će misija biti proglašenom jednom od najzaposlenijih. Naime, tijekom dvanaest dana koliko je bio spojen na ISS, njegova je posada bila u pet svemirskih šetnji. Japanski Kibo laboratorij napokon je postavljen na Međunarodnu postaju koja se sada sastoji od 15 država i predstavlja projekt vrijedan 100 milijardi dolara.

Druga velika, i uspješno obavljena, zadaća Endeavoura bila je implementiranje velikog kanadskog robota s 11 ruku čije je zaduženje održavanje vanjskog dijela stanice. Prije umirovljenja posade, 2010. godine, NASA ima u planu još 10 misija letjelicama kako bi okončali i kompletirali ISS.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara