EP BiH optužuje HEP da ne dopušta tranzit struje prema Sloveniji

ELEKTROPRIVREDA BiH, sa sjedištem u Sarajevu, optužila je Hrvatsku Elektroprivredu (HEP) da ne dopušta tranzit električne energije prema Sloveniji uz pojašnjenje da nije riješena opskrba strujom Aluminija iz Mostara.

Kako se navodi u priopćenju, Elektroprivreda BiH je prodala 50 gigavatsati (GWh) viška električne energije Konzorciju kojeg sačinjavaju slovenske i jedna bosanskohercegovačka tvrtka (Istrabenz, Energetski sistemi, Intrade - Energija).

Zastupnik Konzorcija dr. Robert Golob obavijestio je Elektroprivredu BiH da ni nakon nekoliko pisanih i usmenih zahtjeva nisu dobili pisani odgovor HEP-a, nego samo usmeni odgovor da se tranzit ne može odobriti jer u BiH još nije riješeno pitanje električne energije za Aluminijski kombinat u Mostaru, navodi se u priopćenju Elektroprivrede BiH.

Tvrdi se kako HEP time krši Energetsku povelju radi povezivanja energetskih sustava i uspostave slobodne trgovine energijom, koju su ratificirali parlamenti Hrvatske, Slovenije i BiH.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim potezom HEP-a prekršen je i protokol o prijenosu koji je sklopljen između ove tri zemlje, navodi se u priopćenju. Dodaje se kako je Upravni odbor EP BiH na današnjoj sjednici Zajedničkog koordinacijskog elektroenergetskog centra upoznao članove o prestanku isporuke električne energije njemačkom Debisu, koji je kupuje za Aluminij iz Mostara, od 1. siječnja 2004.

Inače večeras se trojica članova vlade Federacije, koja će sutra raspravljati o Aluminiju, nisu uspjela usuglasiti o nastavku isporuke električne energije mostarskom poduzeću. Dopredsjednik Vlade i ministar financija Dragan Vrankić pozvao je u izjavi za medije da se pronađe kompromisno rješenje te da "struja mora biti isporučena i Aluminij raditi". On je optužio ministre i Stranku za BiH da ne žele dogovor čim traže povećanje cijene električne energije na 36 eura po megavat satu (MWh). Generalni direktor Aluminija Mijo Brajković ustvrdio je da će to poduzeće za tri dana početi s postupnim gašenjem proizvodnje jer bi cijena struje više od 28 eura bila neprihvatljiva i donosila bi gubitke.

(Hina) zk dh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara