Episkop Lukijan na središnjoj proslavu Božića u Dalju

Središnja proslava Božića po julijanskom kalendaru za Osječkopoljsku i baranjsku eparhiju održana je danas u pravoslavnoj crkvi svetog Dimitrija u Dalju, gdje je svečano liturgijsko slavlje predvodio osječkopoljski i baranjski episkop Lukijan.

Čestitajući pravoslavnim vjernicima Božić, episkop Lukijan je naglasio da je "iskreni ekumenizam na ovim prostorima izuzetno važan i da je proteklih godina dijalog među kršćanskim vjerskim zajednicama primjeran".

Episkop Lukijan pročitao je poslanicu patrijarha Pavla koji između ostalog upozorava da se "samo čovjek okamenja srca ne užasava svih nevolja, patnji i stradanja koji ga okružuju" te kako je mir čovjeku potrebniji od svega. Duhovnoj djeci u inozemstvu, ali i u domovini koja žive u mješovitim sredinama patrijarh Pavle poručuje da "prema svima pokažu ne samo razumijevanje nego i ljubav".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Arhimandrit Miron Vučičević, prvi suradnik osječkopoljskog i baranjskog episkopa Lukijana, izjavio je kako je "Božić vrijeme iskrenog susreta čovjeka s čovjekom", a da je "dokaz tome iskreni ekumenizam u Osječko-baranjskoj županiji". Dodao je kako su "predstavnici pravoslavne crkve sudjelovali ove godine prvi put na katoličkoj polnoćki, a na proslavi pravoslavnog Božića u Osijeku bili su predstavnici katoličke crkve".

U osječkoj donjogradskoj crkvi "Uspenija presvete Bogorodice" svečano božično liturgijsko slavlje vodio je osječki paroh Ratomir Petrović, arhijerejski namjesnik. Čestitajući pravoslavnim vjernicima Božić i Novu godinu, koju pravoslavni vjernici slave 14. siječnja, osječki paroh Petrović poželio je "svim ljudima dobre volje mir u srcu i uspjeh u životu". Na božičnom slavlju bili su i predstavnici katoličke crkve i katolički vjernici.

(Hina) xvsik yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara