EPP predlaže Chrisa Pattena za novog predsjednika Europske komisije

ČELNICI Europske pučke stranke (EPP), koji su se okupili u Bruxellesu prije početka dvodnevnog summita EUa, predložili su sadašnjeg europskog povjerenika za vanjske poslove Chrisa Pattena za budućeg predsjednika Europske komisije.

Šefovi država ili vlada 25 zemalja članica EU trebali bi na summitu u četvrtak i petak usuglasiti tekst prvog europskog ustava te imenovati nasljednika Romana Prodija, čiji mandat istječe krajem listopada.

EPP koji okuplja demokršćanske, narodnjačke i konzervativne stranke zadržao je vodeći položaj i u novom sazivu Europskog parlamenta nakon nedavno održanih izbora. Budući da imenovanje predsjednika Komisije mora potvrditi i Europski parlament, čelnici EPP-a su više puta isticali da žele kandidata iz njihovih redova.

Nakon što je luksemburški premijer, demokršćanin Jean-Claude Juncker odbio mjesto predsjednika Komisije, čelnici EPP-a odlučili su predložiti britanskog proeuropskog konzervativca Chrisa Pattena.

Kao mogući kandidati za to mjesto spominju se još i belgijski premijer Guy Verhofstadt, irski premijer Bertie Ahern i povjerenik Komisije za pravosuđe i unutarnje poslove Portugalac Antonio Vitorino. Čelnici EU-a razgovarat će o novom predsjedniku EK-a tijekom radne večere, a diplomatski izvori ne isključuju mogućnost da se imenovanje odgodi za sljedeći mjesec, budući da nema suglasja ni oko jednog kandidata.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara