Erdogan i Denktash razmijenili kritike oko Cipra

TURSKI premijer Recep Tayyip Erdogan i predsjednik samoproglašene "Turske Republike Sjeverni Cipar" Rauf Denktaš razmijenili su, posredstvom medija, međusobne kritike na račun budućnosti razjedinjene otočke države, izvještavaju u subotu turski mediji.

Službena Ankara ustrajava na tome da ciparski Turci zauzmu fleksibilnije političko stajalište prema ujedinjenju otoka.

Denktash, međutim, inzistzira na konfederalnoj opciji, koja bi uvažila postojanje dvije nezavisne države - turske i grčke.

Premijer Erdogan je prije odlaska u Uzbekistan gotovo svu krivicu za Denktashovu političku nepomirljivost prebacio na njegove najbliže savjetnike.

Iako to nije javno rekao, javna je tajna da je pritom mislio na bivšeg turskog ministra vanjskih poslova profesora Mumtaza Soysala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Denktash odbacuje mirovni plan generalnog tajnika UN Kofi Annana, koji predvidja čvršće državne i političke veze dvije etničke zajednice na otoku. Po njemu bi se turska strana trebala odreći oko osam do devet posto teritorija koji se nalazi pod njihovom upravom od invazije turskih prostrojbi na Cipar 1974. Turci trenutno drže 37 posto sjevernog dijela otoka.

Erdogan je ukazao na određene nedostatke Annanovog mirovnog plana, ali ga, kako je rekao, nije odbacio. Drži kako bi taj dokument mogao biti osnovom za nove međuciparske pregovore. Erdogan je predložio da se nova državno-pravna tvorevina zove Ujedinjene Ciparske Države, uz uporabu termina federalna vlada. On je također predložio uspostavu senata, koji bi jamčio političku jednakost turske i grčke etničke zajednice.

Čelnik ciparskih Grka Tasos Papadopulos je uputio pisma Kofiju Annanu i šefu za proširenje EU-a Guentheru Verheugenu, u kojima ističe da su otočki Turci na nedjeljnim parlamentarnim izborima praktički podržali plan UN. Na taj način, tvrdi Papadopulos, Turci su izražili želju da pristupe europskoj petnaestprici u svibnju 2004.

Vladi premijera Erdogana je iznimno stalo da buduća vlada otočkih Turaka, koja je u procesu ustroja, odbaci dosadašnju tvrdokornu Denktashovu političku viziju Cipra. Time bi se otklonile i ozbiljne zapreke koje stoje na putu pregovora Turske sa EU potkraj 2004.

Znakovito je da većina turskih medija podržava ciparsku opciju premijera Erdogana. No, odlučjući jezičac na turskoj ciparskoj vagi mogla bi predstavljati vrlo utjecajna turska vojska, koja ima oko 35.000 vojnika na turskom dijelu Cipra.

Turska otočka država, koju je priznala samo Ankara, doživjela bi pravi gospodarski i finacijski kolaps bez izravne pomoći matice Turske.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara