Erdogan: Izrael i Turska zajedno se bore protiv terorizma

Izraelski predsjednik Moshe Katzav i turski premijer Recep Tayyip Erdogan zaključili su u nedjelju kako se Turska i Izrael moraju zajedno boriti protiv terorizma.

"Moramo isušiti močvaru u kojoj niče terorizam i dokazati solidarnost u zajedničkoj borbi protiv njega", izjavio je Erdogan, kako se prenosi u priopćenju.

"Turska i Izrael moraju surađivati u procesu stabilizacije koji traje na Bliskom istoku za dobrobit svih naroda s tog područja", rekao je Katzav.

Izrael je s otvorenim zadovoljstvom dočekao dolazak turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana, vođe islamističke stranke koji je u nedjelju počeo prvi službeni posjet toj zemlji.

"Ovaj posjet potvrđuje činjenicu da su odnosi naših dviju zemalja stabilni, bliski i gotovo prijateljski", kazao je izraelski ministar vanjskih poslova Sylvain Shalom.

"Turska može biti most između Izraela i arapskih zemalja. Ovaj posjet pokazuje da umjereni islamizam može savršeno dobro voditi dijalog s Izraelom", dodao je šef izraelske diplomacije koji je istaknuo da se s turskim kolegom sastao najmanje osam puta u dvije godine.

Shalom, koji će se s Erdoganom sastati u ponedjeljak ujutro, opetovao je u toj prigodi potporu Izraela ulasku Turske u Europsku uniju, ocijenivši da će taj ulazak "ojačati stabilnost na Srednjem istoku".

Erdogan treba u ponedjeljak posjetiti palestinsko područje gdje će razgovarati s predsjednikom Palestinske samouprave Mahmudom Abasom i premijerom Ahmadom Koreijem.

Njegov posjet dolazi nakon razdoblja naglog pogoršanja odnosa između Turske i Izraela koje veže strateško partnerstvo, a 1996. zaključili su ugovor o vojnoj suradnji, što je naljutilo arapske zemlje i Iran.

Bilateralni odnosi pogoršali su se u ožujku 2004. nakon ubojstva duhovnog vođe palestinskog islamističkog pokreta Hamas, šeika Ahmeda Yassinea koji je ubijen u izraelskom napadu koji je Erdogan nazvao "terorističkim činom".

Dva mjeseca poslije reagirao je na izraelski napad na izbjeglički logor u Rafahu, u pojasu Gaze, ocijenivši ga kao "državni terorizam", što je izraelska vlada ocijenila "iznimno neugodnom" izjavom.

U lipnju 2004. Ankara je privremeno opozvala svog veleposlanika u Tel Avivu i glavnog konzula u Jeruzalemu radi "konzultacija", a turski premijer je osudio "silinu izraelskih napada na Palestince".

Prema pisanju izraelskog dnevnog lista Haaretz, Izrael bi u toj prigodi mogao potpisati dva ugovora o prodaji oružja Turskoj. Prvi, vrijedan 400 do 500 milijuna dolara tiče se modernizacije 30 letjelica F4, Fantoma, a drugi dopreme borbenih bespilotnih letjelica.

(Hina) xvrad ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara