Erdogan traži razumijevanje arapskih zemalja oko pitanja Iraka

TURSKI čelnik Tayyip Erdogan izjavio je da pokreće diplomatsku inicijativu kako bi, u slučaju vojnog udara SAD-a na Irak, pridobio razumijevanje arapskih zemalja, piše turski dnevni list Milliyet.

´Saudijsku Arabiju, Siriju i Egipat, te zemlje moramo uvjeriti. Ako se ne uspostavi koalicija i Turska ostane po strani, to bi za nju moglo imati vrlo destruktivne posljedice´, kazao je Erdogan.

Kako je Erdoganu, zbog poticanja vjerske mržnje, zabranjeno obnašati javne dužnosti, na turneju po arapskim zemljama kreće premijer Abdullah Gul. Prema Erdoganovim riječima, posjetit će najvjerojatnije i Iran.

Nije za sada jasno u kojoj mjeri on očekuje potporu tih zemalja prema vojnoj akciji, za koju Turska tvrdi da bi morala imati zeleno svijetlo Ujedinjenih naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turska je članica NATO-a i vrlo vjerna saveznica SAD-a koja je nedavno dobila punu potporu Georgea W. Busha za pridruženje EU.

Iako se protivi ratu u svom susjedstvu, Turska će Americi ustupiti svoje zračne baze i dopustiti slanje postrojbi preko svoje granice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara