Eremić: Zašto je došlo do krize vlasti u Vojniću

U OČEKIVANJU da Vlada na današnjoj sjednici imenovanjem povjerenika razriješi krizu vlasti u Vojniću, načelnik općine Branko Eremić održao je jutros konfrenciju za novinare na kojoj je govorio o događajima koji su prouzročili krizu općinske vlasti, te o rezultatima rada u godinu i pol dana otkada SDP obnaša vlast u toj općini.

Eremić je konferenciju za novinare održao kao još aktualni načelnik općine, a Vlada je popodne za povjerenicu imenovala Vladimiru Furač.

Ni jedna stranka na lokalnim izborima u svibnju 2001. godine nije u Vojniću osvojila natpolovični broj od ukupno 13 mandata, pa je SDP (pet mandata) koalirao sa SDSS-om (dva mandata) i preuzeo vlast od HDZ-a. Problemi loše suradnje u vladajućoj koaliciji počeli su ubrzo, rekao je Eremić. Dva su vijećnika SDSS-a tražila od Poglavarstva da zaposli njihova kandidata na mjesto pročelnika jedinstvenog Upravnog odjela, što je Poglavarstvo odbilo jer njihov kandidat nije odgovarao uvjetima natječaja. Kako je rekao Eremić, to je bio jedini razlog što su koalicijski partneri u veljači 2002. pismeno zatražili od Gradskog vijeća da se načelniku izglasa nepovjerenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Većinom glasova, uključujući i glasove vijećnika HDZ-a, to je bilo odbijeno. Kasnije su, kako je ocijenio Eremić, dva vijećnika SDSS-a jedan iz SNS-a te uz njih i tri vijećnika SDP-a, stranke čiji je nositelj liste bio upravo Branko Eremić, namjerno počeli opstruirati sjednice. Ta su tri člana SDP-a u rujnu prošle godine izašli iz stranke, ali su zadržali mandate. Eremić je danas kazao da su sva trojica neposredno pred izbore potpisali izjave da će u slučaju svojevoljnog izlaska iz stranke vratiti mandate stranci, ali to nisu učinili.

Do danas je u vojnićkom vijeću pet vijećnika HDZ-a, pet nezavisnih vijećnika, dva su iz SDP-a i jedan iz SNS-a. Zbog izostanka njihove suradnje još od 2. kolovoza 2002. nije održana niti jedna sjednica. Predstojnik Državne uprave za Karlovačku županiju Željko Spudić započeo je stoga postupak razrješenja Općinskog vijeća, Poglavarstva i načelnika općine jer se Vijeće nije sastalo više od 90 dana, nije donesen proračun, niti odluka o privremenom financiranju.

Predsjednik Županijske organizacije SDP-a Ivan Štajduhar u telefonskoj izjavi za Hinu rekao da podržava odluku s današnje vladine sjednice da se lokalna vlast u Vojniću raspusti, a da se za povjerenika postavi Vladimira Furač, kao nestranačka osoba. Zadaća je povjerenika da u roku od 60 dana raspiše nove općinske izbore.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara