Eritreja zabranila žensko obrezivanje

ERITREJA je zabranila žensko obrezivanje, postupak opasan po život koji pogađa oko 90% žena u toj zemlji s Roga Afrike, javlja Reuters.

Kratka najava na stranicama vlade kaže da će svatko tko zatraži, sudjeluje u ili prakticira ženskom obrezivanju biti kažnjen zatvorskom ili novčanom kaznom.

"Žensko obrezivanje je postupak koji ozbiljno ugrožava zdravlje žena, te koji im, osim što je opasan po život, nanosi strahovitu bol i patnju", stoji na vladinim stranicama.
"Tko god zatraži, potakne ili promovira žensko obrezivanje bit će kažnjen novčanom ili zatvorskom kaznom", objavila je vlada, dodavši kako je zakon stupio na snagu 31. ožujka, iako nisu dali daljnje detalje o tome.

Žensko obrezivanje, poznato i kao Žensko genitalno sakaćenje, brutalan je ritual odstranjivanja klitorisa i drugih dijelova ženskih genitalija. Često se izvodi u potpuno nesterilnim uvjetima tako da postupak, osim što je strahovito bolan i što od žene čini trajnu osakaćenu osobu, zna završiti i smrću od infekcije.

Američki State Department naveo je 15 zemalja u kojima se žensko obrezivanje redovno vrši, a među njima prevladavaju afričke zemlje.

Svjetska zdravstvena organizacija procijenila je da je dosad od ženskog obrezivanja nastradalo oko 140 milijuna žena, a UN procjenjuje da je toj brutalnoj praksi svake godine izloženo nova tri milijuna.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara