Erjavec: O priljevu migranata s Hrvatskom ćemo raspravljati nakon uspostave nove vlade

Erjavec: O priljevu migranata s Hrvatskom ćemo raspravljati nakon uspostave nove vlade

Foto: FAH

SLOVENSKI ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izrazio je u ponedjeljak u Bruxellesu skepsu u pogledu mogućnosti Hrvatske da, zbog procesa formiranja nove vlade, aktivno sudjeluje u regulaciji priljeva migranata, nakon što je Austrija najavila da će u srijedu donijeti nova rješenja za ulazak migranata u tu državu.

"Slovenija ne želi postati hot spot za migrante ako granice zatvore Njemačka i Austrija, a za smanjenje priljeva migranata je ključna suradnja država na balkanskoj ruti", kazao je Erjavec, koji se na rubu ministarskog sastanka u Bruxellesu odvojeno  sastao s austrijskim, grčkim i makedonskim ministrima vanjskih poslova.

"Od Hrvatske ne očekujemo ništa prije nego što se formira nova vlada. To je problem jer se sadašnja tehnička vlada na odlasku ne odaziva na sastanke o regulaciji migrantskog priljeva i ne želi se baviti tom problematikom", kazao je Erjavec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On nije želio komentirati najave Austrije da će u srijedu odrediti nova pravila za ulazak migranata iz Slovenije i možda privremeno suspendirati schengenski režim prema Sloveniiji.

Rekao je da je za te ocjene prerano, no da će Slovenija poduzeti sve mjere kako bi se zaštitila od mogućeg prevelikog broja migranata koji bi u tom slučaju ostali u Sloveniji.

Erjavec se složio s mišljenjem ministrice unutarnjih poslova Vesne Gjerkeš Žnidar da zajednička kontrola slovenske južne granice u koju bi bili uključeni pripadnici auustrijske i njemačke policije, o kojoj se posljednjih dana špekuliralo, nije moguća ako se ne odvoji postupak kontrole izbjeglica od njihove registracije.

Gjerkeš Žnidar je izjavila kako bi migrante trebalo registrirati još na hrvatsko-srbijanskoj granici ili ranije jer bi u suprotnom zajednička granična kontrola slovensko-hrvatske granice s austrijskom i njemačkom policijom Sloveniiju mogla dovesti u situaciju da postane hot spot za masu migranata, što je protivno njezinim interesima.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara