ERSTE zaklada za društvenu integraciju nudi nagradu od 60.000 eura

ERSTE zaklada za društvenu integraciju nudi nagradu od 60.000 eura

NAGRADA Zaklade ERSTE za društvenu integraciju (ERSTE Foundation Award for Social Integration) nudi 60.000 eura godišnje te priznanje javnosti za inicijative koje se bave društvenim problemima u balkanskoj regiji. Javni natječaj za prijavu je započeo 1. kolovoza 2007. i to u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Srbiji. Rok za podnošenje prijava je 30. listopada 2007. godine.

Ove godine Zaklada ERSTE po prvi put dodjeljuje Nagradu Zaklade ERSTE za društvenu integraciju. Ova prestižna nagrada ne obuhvaća samo ukupan nagradni fond od 60.000 eura već pobjedničke projekte nagrađuje i cijelim paketom drugih beneficija. Uz financijsku potporu, nagrada će osigurati i publicitet te pristup mreži budućih pokrovitelja i sponzora projekata.

Cilj Nagrade Zaklade ERSTE za društvenu integraciju je njegovati pokretanje i funkcioniranje društveno orijentiranih projekata kao i poboljšati njihovo vrednovanje u društvu. Dodjelom nagrade javnosti će biti poslana poruka da su društvena angažiranost i društveni rad priznate i cijenjene aktivnosti. Pokretanjem ove nagrade za društvenu integraciju Zaklada ERSTE želi odati poštovanje ljudima čije su iskustvo, znanje i inicijative toliko važne za razvoj civilnih društava. Nagradom se želi promovirati njihovi napori za stvaranje društva s jednakim prilikama za sve. Ona potiče projekte za stabilna, sigurna i pravedna društva u koja su integrirane ugrožene, ranjive grupe i osobe s posebnim potrebama.

Stoga će nagrada podržati pobjednike natječaja ne samo financijski već i kroz odnose s javnošću i stvaranje mreža. Bit će produciran i profesionalni film za promicanje dobitnika prve nagrade. Ostali pobjednici bit će svi zajedno dio posebnog promotivnog filma. Spomenuti filmovi bit će dostupni lokalnim i međunarodnim medijskim kanalima. Isto tako, pobjednici će imati potpun pristup mreži potencijalnih pokrovitelja i pomagača Zaklade ERSTE. Nominirani projekti koji uđu u najuži izbor dobit će priznanje u regiji za svoje napore kroz medijsku popraćenost, čime će se također povećati mogućnosti za dobivanje potpore na razini regije i EU-a. Nagradni fond dijelit će se na ukupno deset organizacija i njihovih projekata godišnje. Dobitnik prve nagrade primit će 20.000 eura, drugonagrađeni 15.000 eura, a trećenagrađeni 10.000 eura. Sedam preostalih organizacija primit će počasne nagrade (2.000 eura po nagrađenom).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Važno je promicati male i srednje organizacije koje su stvorile inovativne projekte za društvenu integraciju. Želimo podići svijest o ključnim društvenim pitanjima, a što će potaknutu uključivanje šire društvene zajednice", rekao je glavni direktor Zaklade ERSTE, Boris Marte, dodajući kako će nagrada potaknuti suradnju preko geografskih i kulturalnih granica kroz izgradnju mreže društvenih inovatora i inovativnih projekata u središnjoj i jugoistočnoj Europi. "Želimo motivirati ljude da nađu nove načine da riješe društvene probleme. Najbolji modeli mogu postati inspiracija i drugima."

Natječaj je otvoren za sve neprofitne organizacije kao i za javni sektor, civilno društvo, privatne inicijative i vjerske zajednice te za medije. Sve organizacije i projekti sa sjedištem u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji ili Srbiji mogu predati prijave od 1. kolovoza do 30. listopada ove godine. Sljedećih godina će se dodatno proširiti lista zemalja iz kojih projekti mogu sudjelovati. Nagrada će se dodjeljivati godišnje. Žiri čiji su članovi međunarodni i regionalni stručnjaci, odabrat će deset pobjedničkih projekata sa sužene liste nominiranih projekata. Pobjednici natječaja bit će objavljeni na ceremoniji dodjele nagrada početkom 2008. godine.

Dodatne informacije potražite ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara