Estonija u nedjelju bira stranke koje će je uvesti u EU i NATO

STANOVNICI Estonije izabrat će u nedjelju na parlamentarnim izborima političke stranke čija će osnovna zadaća biti osigurati priključenje te male baltičke zemlje NATO-u i Europskoj uniji.

Unatoč zdravoj ekonomiji koja je prošle godine zabilježila rast od 6 posto, te iako su pristupanje Uniji i Savezu nadohvat ruke, načelno već sljedeće godine, vladajuća bi koalicija Stranke centra i Stranke reforme mogla izgubiti na izborima od nove stranke desnog centra, Res Publice, osnovane 2001. godine koja je na nedavnim lokalnim izborima zabilježila veliki uspjeh.

Prema posljednjim istraživanjima javnog mišljenja koje je proveo institut Emor a objavljeni su u petak, Stranka centra na izborima bi dobila 27 posto glasova, iza nje nalazi se Res Publica sa 16 posto, te Stranka reforme s 15 posto.

Nakon njih slijede Unija naroda s 11 posto te dvije oporbene stranke - Pro-Patria i Umjereni - svaka sa 7 posto glasova.

´Sve opcije su otvorene za eventualnu novu vladinu koaliciju´, rekao je za agenciju France presse sociolog Juhan Kivirahk.

Res Publica u kampanji se oslanja na borbu protiv korupcije i na poštivanje zakona i sigurnosti, a mogla bi izvući korist iz očite nesposobnosti dvije sadašnje stranke koalicije da se dogovore o obećanju Stranke centra da će zamijeniti porez na prihode koji se temelji na jedinstvenoj stopi od 26 posto s progresivnim sustavom.

Predsjednik Arnold Ruutel čija je zadaća imenovati premijera rekao je da će ´razgovarati s vođama svih stranaka u novoizabranom parlamentu kako bi pronašao način da stvorim vladu koja će funkcionirati´.

860.000 birača treba izabrati među 953 kandidata koji se bore za 101 mjesto u jednodomnom parlamentu. Parlamentarni izbori odvijaju se po proporcionalnom sustavu, a stranke trebaju dobiti više od pet posto glasova za ulazak u parlament.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara