ETA preuzela odgovornost za ubojstvo španjolskog policajca

BASKIJSKA separatistička skupina ETA u subotu je preuzela odgovornost za prosinački napad u kojem je ubijen jedan pripadnik španjolske Civilne garde i najavila nastavak bombaških napada na španjolska turistička odredišta.

U napadu izvršenom 17. prosinca jedan pripadnik Civilne garde je ubijen a drugi je ranjen u puškaranju s dva člana ETA-e. Oba gerilca su pritom uhićena, a kod njih je pronađeno 130 kg eksploziva s kojim su planirali izvesti napad na novogodišnju noć u Madridu.

U priopćenju na baskijskom jeziku upućenom lokalnom radiju, ETA ističe da španjolski turizam ostaje ´prioritetni cilj´ i dodaje da su prijeteća pisma upućena stranim diplomatima, turističkim agencijama i zračnim prijevoznicima. U pismima se upozoravaju turisti da bi tijekom ljetnih mjeseci u Španjolskoj mogli biti izloženi napadima gerilaca ETA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najnasilnija zapadnoeuropska gerilska skupina ETA, od 1968. je ubila 868 ljudi u svojoj oružanoj kampanji za stvaranje nezavisne baskijske države na sjeveru Španjolske i jugozapadu Francuske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara