Etičko povjerenstvo: Sanader ne govori istinu biračima

ZA crveno-plave plakate Hrvatske demokratske zajednice Etičko povjerenstvo Republike Hrvatske "nije našlo dovoljno dokaza da bi se radilo o insinuacijama protiv određene stranke". Priopćeno je to od strane Etičkog povjerenstva RH, koje je na današnjoj sjednici imalo za donijeti neke od teških, ali predvidljivih, odluka vezanih za predizborne poruke političkih stranaka.

Kao što je đakovački i srijemski biskup mons. Marin Srakić nedavno objasnio kako u predizborno vrijeme neće primati predsjednike stranaka, osim ako oni nisu predsjednici Vlade (jer upravo je tako objasnio premijerov posjet njegovim crkvenim dvorima, kazavši kako je Sanader došao u ulozi predsjednika Vlade RH, a ne u ulozi predsjednika HDZ-a), jednako se tako i Etičko povjerenstvo, kako su priopćili, protivi korištenju insinuacija u predizbornoj promidžbi, osim ako te insinuacije, valja nam zaključiti, ne koristi vladajuća stranka. U tom slučaju, "nema dovoljno dokaza" sasvim je logično opravdanje.

U priopćenju ipak piše kako su članovi Povjerenstva, gospoda Silobrčić, Goldstein i Petrović "izdvojili svoja mišljenja", smatrajući da su insinuacije na plakatima HDZ-a jasno uperene protiv SDP-a. Socijaldemokrati su, podsjetimo, obavijestili Etičko povjerenstvo o kršenju etike izborne promidžbe od strane HDZ-a.

"SDP-ov plakat ne raspiruje mržnju"

Što se pak tiče promidžbenog plakata SDP-a, u kojemu socijaldemokrati pozivaju na "odluku u Hrvatskoj", Povjerenstvo je prigovor da se u tom plakatu radi o "raspirivanju mržnje", odbacilo kao neosnovan.

Za Sanaderovu izjavu da niti jedna Vlada od prethodne dvije nije vratila dug umirovljenicima, nego da je to učinila Vlada s njim na čelu, Povjerenstvo je konstatiralo da citirana izjava nije točna, "jer su obje prethodne vlade, u skladu s odlukom Ustavnog suda iz 1998. godine, započele s vraćanjem duga umirovljenicima, a sadašnja je Vlada to nastavila s novim modelom i zatvorila konstrukciju".

Radićevo prozivanje gusaka nije predizborno, Niko ostao bez grba

Povjerenstvo je na sjednici razmatralo i prigovor Hrvatske seljačke stranke, na korištenje lika Stjepana Radića u reklami banke Reiffeisenbank Austria d.d. Zagreb, te je zaključilo da za taj prigovor ono ipak nije nadležno jer se "radi isključivo o komercijalnom spotu jednog gospodarskog subjekta koji je ničim vezan za predizbornu promidžbu".

S druge strane, Hrvatska narodna stranka je prigovorila zbog pojavljivanja Nike Kovača u dresu nogometne reprezentacije Hrvatske u promidžbenom plakatu HDZ-a, te o javnom učešću vrhunskih sportaša u predizbornoj kampanji.

Povjerenstvo je u ovom slučaju zaključilo da "državljani republike Hrvatske imaju pravo iznositi svoja mišljenja i sudjelovati u predizbornim promidžbenim aktivnostima političkih stranaka".

Međutim, oglas HDZ-a na kojemu je prikazan Niko Kovač u dresu nogometne reprezentacije Hrvatske, Povjerenstvo smatra neprimjerenim. Niko Kovač se, kad smo već kod toga, danas na spomenutoj reklami u tiskovinama pojavio u novom izdanju. Na dresu mu i dalje piše Hrvatska-Engleska, Zagreb, 11.10.2006, no uklonjen je grb Hrvatskog nogometnog saveza.

Što se tiče plaćenog oglasa NK Dinama, u kojem se klub zahvaljuje HDZ-u, iz Povjerenstva kažu da nisu mogli donijeti odluku jer "niti jedan prijedlog nije mogao dobiti većinu".

U priopćenju Povjerenstvo, s obzirom na to da je na njegovu adresu stigla i prijava da je na poslovnici Hrvatske pošte u Dugavama navodno izvješen plakat HDZ-a, još jednom poziva sve sudionike u kampanji da se suzdrže od postavljanja promidžbenih plakata na javnim i državnim institucijama.

R.I.
Foto: S.G.F.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara