Etiopska vojska ušla u Somaliju

Etiopska vojska ušla u Somaliju

BBC-jev dopisnik iz Baidoe, somalskog grada u blizini granice s Etiopijom, tvrdi kako je u tom gradu vidio kolonu kamiona i oklopnih vozila te najmanje 100 ljudi obučenih u odore etiopske vojske.

Tvrdi se da su etiopske snage ušle u Baidou na zahtjev lokalnog stanovništva, koje se bojalo od napada Unije islamskih sudova, paravojne formacije koja je nedavno nakon petnaest godina građanskog rata preuzela vlast nad glavnim gradom i velikim dijelovima Somalije.

Baidoa je sjedište tzv. privremene vlade Somalije koja nominalno okuplja zaraćene somalijske klanove i koju priznaju države-članice Afričke unije. Međutim, njena vlast nikada nije zaživjela te je nedavno ušla u pregovore s islamistima o postizanju trajnog mira u zemlji.

Jučer je somalski privremeni premijer Ali Mohamed Ghedi izjavio kako islamisti, usprkos pregovora koji u subotu trebaju početi u Kartumu, pripremaju napad na Baidou. BBC je javio da je prije toga na stranu islamista prešlo 150 vladinih vojnika.

Berhan Hailu, etiopski ministar informiranja, je pak negirao da su etiopske snage ušle na somalski teritorij, ali je ponovio kako će njegova zemlja braniti "međunarodno priznatu" vladu u Baidoi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šeik Yusuf Mohamed Siad, ministar sigurnosti somalskih islamista, je pak opovrgao špekulacije o napadu na Baidou.

BBC-jev dopisnik, pak, javlja kako je dolazak etiopskih vojnika donio smirenje Baidoi, gdje su se mnogi bojali islamističkog napada. Etiopski vojnici su također smješteni u susjednom gradu Luk u oblasti Gedo.

Etiopija i Somalija su, inače, bili na suprotnim stranama za vrijeme hladnog rata, te 1970-ih vodili oružani sukob oko istočne etiopske pokrajine Ogaden.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara