EU: 10 zemalja uglavnom spremno za punopravno članstvo

DESET zemalja koje sljedeće godine ulaze u EU uglavnom su spremne za članstvo, ali je preostao ograničeni broj pitanja koja moraju do tada riješiti, ocijenila je Europska komisija u svom redovitom godišnjem izviješću o napretku zemalja kandidata.

Europska komisija je u srijedu usvojila redovito godišnje izviješće o napretku 13 zemalja kandidata za članstvo, od kojih će njih deset 1. svibnja sljedeće godine postati punopravnim članicama EU-a.

U izviješću se daje pregled usklađenosti zakonodavstva u zemljama kandidatima sa zakonodavstvom Europske unije.

U najvećem broju zakonodavnih područja, "očekuje se da će deset pristupajućih zemalja biti spremno za pristup 1. svibnja 2004. godine", ističe Europska komisija u svom izviješću.

Međutim, "ograničen broj pitanja još izaziva ozbiljnu zabrinutost i traži hitno i odlučno djelovanje pojedinih zemalja kako bi ispunile svoje obveze i kako bi mogle uživati beneficije od članstva u EU", naglašava Komisija i izražava uvjerenje da preostala pitanja mogu biti zatvorena do datuma pristupa u EU.

Povjerenik Europske komisije za proširenje Guenter Verheugen je izjavio da su ključna dva pitanja: "mogu li europske institucije, zajedničke politike i unutarnje tržište djelovati kako treba i nakon proširenja te mogu li preostali problemi biti riješeni prije 1. svibnja 2004. Na oba pitanja moj je odgovor jasno i nedvosmisleno da".

Sve pristupajuće zemlje moraju uskladiti svoje s europskim zakonodavstvom u 29 područja. U izviješću Komisije daje se pregled usklađenosti u svakom od tih područja.

Komisija je u svom izviješću uvela tri kategorije preostalih pitanja. Prva obuhvaća ona pitanja koja su već riješena ili su preostali samo manji problemi; druga kategorija pokriva ona pitanja za koja je potreban pojačani napor da bi bila riješena u zadanom roku; a u trećoj su kategoriji ona pitanja koja izazivaju ozbiljnu zabrinutost i za koje je potrebno poduzeti hitnu i odlučnu akciju ako neka zemlja želi ući u EU.

U slučaju da neka zemlja ne riješi određena pitanja doći će u situaciju da neće moći koristiti sve beneficije od punopravnog članstva.

Komisija ističe da postoje određena područja koja izazivaju "ozbiljnu zabrinutost" i slijedom toga svim će zemljama poslati pismo upozorenja u kojem će biti identificirani problemi i organizirati odgovarajuće konzultacije.

Poljska će dobiti pismo s najduljim popisom nedostataka, od kojih je najhitnije osnivanje agencija koje će joj omogućiti pristup europskim fondovima za pomoć poljoprivredi.

Najbolje ocjene dobila je Slovenija, koja je ostvarila "relativno dobre makroekonomske rezultate, ali u kojoj inflacija ostaje problem. Jedino područje koje izaziva "ozbiljnu zabrinutost" jest neusklađenost profesionalnih kvalifikacija u Sloveniji s onima u Europskoj uniji. Od Ljubljane se također traži da konačno ukine vladin investicijski fond Slovensku razvojnu korporaciju.

Najgore u izviješću prošla je Rumunjska, koja nije uspjela stvoriti "funkcionirajuće tržišno gospodarstvo", što može ugroziti njezin ulazak u EU 2007. godine. U Rumunjskoj je također najraširenija korupcija.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara