EU bi mogla osigurati privremeni dom djeci žrtvama tsunamija

Europska unija (EU) mogla bi pružiti privremeni dom tisućama azijske djece nastradale u udaru tsunamija budu li prihvaćene promjene zakona o azilu što ih je predložio povjerenik EU Franco Frattini. L

Povjerenik za pravosuđe, slobodu i sigurnost pri EU, Frattini je za talijanski dnevnik la Repubblica u petak kazao da je predložio dolazak djece u EU na nekoliko mjeseci kako bi im se omogućio oporavak od traume i bijeg od kriminalnih skupina zainteresiranih za njihovu prodaju.

No takav bi korak zahtijevao proširenje propisa Europske unije o azilu.

"Sada takve norme vrijede samo za odrasle. Moj je prijedlog proširiti ih na djecu, omogućiti djeci u područjima poharanima tsunamijem da dođu u Europu, provedu ovdje nekoliko mjeseci i onda se vrate svojim kućama", rekao je Frattini.

Po njegovim riječima "tisuće europskih obitelji spremne su ih preuzeti".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko trećina od 160.000 žrtava koje je usmrtio tsunami 26. prosinca bila su djeca, a prema Ujedinjenim narodima oko 1,5 milijuna djece izrazito je ugroženo trenutačno zbog nedostatka hrane i vode i zbog prijetnji epidemija.

Stotine obitelji u Italiji i drugdje u svijetu kontaktirale su karitativne organizacije u želji da adoptiraju siročad, no neke su zemlje blokirale usvajanja iz straha od malverzacija.

"Točno je da su se pojavila upozorenja protiv izdvajanja te djece iz njihovih domovina", rekao je još Frattini.

(Hina) xrt ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara