EU bi mogla ukinuti embargo Pekingu

EUROPSKA unija bi mogla ukinuti embargo na oružje Kini, koji je na snazi od masakara na trgu Tienanmen 1989. godine, ali to treba učiniti na "racionalan i jasan način", ocijenio je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova Velike Britanije Jack Straw.

"Želimo reviziju embarga na oružje. Ne protivimo se ukidanju embarga, ali on se treba izvesti na racionalan i jasan način", izjavio je Straw novinarima po dolasku na sastanak sa svojim europskim kolegama u Luxembourgu.

Ministri vanjskih poslova 25 zemalja EU trebaju razmotriti to pitanje tijekom susreta, ali za sada se ne očekuje nikakav odgovor, drže diplomati.

Francuska u sklopu EU inzistira na ukidanju embarga na isporuku oružja Kini, određenog na summitu šefova europskih država i vlada u lipnju 1989. nakon masakara na trgu Tienanmen.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kineski ministar vanjskih poslova Li Zhaoxing je izjavio prošlog tjedna da je uvjeren u skoro ukidanje embarga.

Međutim, nizozemsko predsjedništvo EU je bilo opreznije. Nizozemski ministar vanjskih poslova Bernard Bot drži da se neće donijeti definitivna odluka prije summita EU-Kina, predviđenog za prosinac u Den Haagu.

Prema nekim izvorima, Irska i Danska su dvije glavne protivnice ukidanja embarga u ovom trenutku, a druge zemlje su rezervirane.

Sjedinjene Države su u više navrata posljednjih tjedana od Europljana zatražile da zadrže ograničenja prema Pekingu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara