EU bi trebala poslati Kini pozitivan signal o ukidanju embarga

EUROPSKA unija trebala bi poslati "pozitivan signal" Kini u pogledu ukidanja embarga na prodaju oružja tijekom održavanja godišnjeg summita dužnosnika EU-a i Kine koji se održava ovaj tjedan u Den Haagu, ali to ne znači da će embargo odmah biti ukinut, rekao je u ponedjeljak za France presse europski dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Kina može očekivati pozitivan signal u pogledu ukidanja embarga na oružje tijekom summita u Den Haagu kojemu će prisustvovati i kineski premijer Wen Jiabao, no "u ovom trenutku nećemo ići dalje", rekao je isti izvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Europski embargo Kini je nametnut nakon krvavog gušenja studentskih prosvjeda na trgu Tiananmen 1989. Nizozemski ministar vanjskih poslova Bernard Bot, čija zemlja trenutačno predsjedava EU-om, prošli je mjesec kazao kako je 25 zemalja članica spremno Kini poslati "pozitivan signal" u pogledu embarga na oružje, no nije precizirao uvjete koje bi Kina za to trebala ispuniti.

Pozitivan signal "ne podrazumijeva odmah i odluku o ukidanju embarga, već znači da radimo u tom smjeru", objasnio je neimenovani izvor iz EU-a.

Za razliku od Njemačke i Francuske koje podupiru ukidanje embarga, Sjedinjene Države takvoj se odluci oštro protive. Washington smatra da bi pristup Kine europskim tehnologijama mogao dovesti do destabiliziranja regije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara