EU: BRITANIJA I IRSKA BLIZU POBJEDI U TRAŽENJU VETA NA POREZNE ZAKONE

Čini se da će Britanija i Irska pobijediti u bitci da se u predloženom europskom ustavu očuva nacionalno pravo veta za porezna pitanja jer je u petak i Italija, predsjedatelj EUa stala na njihovu stranu.

Europska je unija podijeljena oko pitanja harmoniziranja poreza. Nacrt Ustava predviđa da se o pitanjima borbe protiv poreznih prijestupa odlučuje većinom glasova.

No neke države, pod britanskim vodstvom, kažu da je samo jednoglasno odlučivanje prihvatljivo za bilo koji aspekt porezne politike te da svaka od 15 sadašnjih i deset budućih članica mora imati pravo veta.

Jedan je diplomat EU-a izjavio da je talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini u petak razgovore o tom pitanju rezimirao rekavši da dvije strane postoje, ali čini se da je većina sklonija jednoglasnom odlučivanju.

Irski ministar vanjskih poslova Brian Cowen na razgovoru s novinarima nakon pregovora rekao je da Irska ne može prihvatiti tekst nacrta, čak i da ga Italija ovaj tjedna nadopuni amandmanima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tekst kakav je sada ne bi u ovoj fazi naišao na našu podršku. Predsjedništvo je shvatilo kako smo u tome odlučni", rekao je Cowen.

Prema riječima jednog britanskog dužnsnika, britanski je ministar vanjskih poslova Jack Straw drugim ministrima poručio da nadmetanje različitih poreznih režima ima puno prednosti, osobito u globalnoj ekonomiji.

Jedan je sudionik rekao da je Cowen bio neobično izravan u obrazlaganju svoje pozicije i rekao da neće potpisati bez odredbe o jednoglasnosti u odlučivanju o porezima te da "nema šanse da se to ratificira u Irskoj".

Na sastanku s novinarima irski je ministar bio suzdržaniji i samo je rekao: "Jasno smo rekli da ovako kako je sada, to nije prihvatljivo".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara