EU će uputiti ohrabrenje mogućim novim članicama, pa i Hrvatskoj

ČELNICI Europske unije (EU) uputit će, na summitu u Bruxellesu idućega mjeseca, ohrabrenje zemljama za koje procjenjuje da u budućnosti mogu postati članice EUa, među kojima se spominje i Hrvatska.

U nacrtu dnevnog reda summita, koji se treba održati 12. i 13. prosinca, talijansko predsjedništvo EU-a istaknulo je težnje za priključenjem Bugarske, Rumunjske, Turske i Hrvatske, govoreći o svakoj zemlji biranim riječima.

U tekstu se govori o "kontinuitetu i bespovratnosti" procesa širenja EU-a kojega su Bugarska i Rumunjska sastavni dio. "Dobrodošlica (tim zemljama) kao članicama Unije u siječnju 2007. godine, ako budu spremne, zajednički je cilj članica EU-a", kaže se u nacrtu dnevnog reda.

EU će se 1. svibnja 2004. godine proširiti sa sadašnjih 15 na 25 članica, čime bi se stanovništvo u Uniji povećalo s 375 na 450 milijuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U tekstu nacrta se također pozdravljaju "značajni i predani" napori Turske za provođenjem reformi, no ističu se i neki nedostaci, među ostalim situacija oko Cipra, koji je još podijeljen na turski i grčki dio. EU želi da Turska učini više za ujedinjenje Cipra, koji će iduće godine postati njezinom članicom.

Ako Turska do kraja 2004. godine postigne određene ciljeve na ekonomskom i političkom planu te na području zaštite ljudskih prava, EU bi moga odrediti datum početka pregovora o njezinom pristupanju.

U tekstu se za Hrvatsku kaže da se njezina kandidatura treba razmotriti u prvoj polovici iduće godine te ističe da će EU "potpuno i učinkovito podupirati europsku perspektivu Hrvatske".

Na summitu u Bruxellesu raspravljat će se o gospodarskom rastu, slobodi, sigurnosti i pravdi, vanjskoj politici i sigurnosti, kao i o proširenju.

No, čelnici EU-a se također nadaju da će dovršiti pregovore o ustavu EU-a, nakon sastanka 25 ministara vanjskih poslova koji bi trebali "pročešljati" najspornija pitanja na sastanku u Napulju u petak i subotu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara