EU hoće sporazume o readmisiji sa zemljama zapadnoga Balkana

EUROPSKA unija pozvala je u petak pet zemalja obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja na sklapanje sporazuma o prihvaćanju građana kojih deseci tisuća svake godine emigriraju u zemlje Unije.

Sporazume o readmisiji, preduvjet za repatrijaciju ilegalnih useljenika, u Europi smatraju presudnima za smanjivanje dotoka oko pola milijuna ilegalnih imigranata svake godine.

Dosad je Albanija jedina među zemljama zapadnoga Balkana sklopila takav sporazum s Europskom unijom.

Diplomati kažu da je Danska inzistirala na spominjanje toga problema u zajedničkoj deklaraciji na kraju sastanka ministara unutrašnjih poslova i pravosuđa 25 zemalja EU-a (15 članica i 10 kandidata koje u Uniju ulaze dogodine) i pet zemalja zapadnoga Balkana, među njima i Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"EU potiče zemlje Procesa stabilizacije i pridruživanja da sklope međusobne i sporazume o readmisiji s trećim zemljama", kaže se u priopćenju.

Tih su peet zemalja Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedoniija i Srbija i Crna Gora.

Albanija graniči s Grčkom, članicom EU-a, a jedna je od zemalja kroz koje tisuće ilegalnih imigranata s istoka i juga putuju u potrazi za boljim životom u bogatoj Uniji.

Sve je jači pritisak da se EU pozabavi ilegalnim imigrantima, a osobito inzistiraju južne zemlje kao što je Italija koja se teško nosi s valom ljudi što riskiraju i život da bi stigli do njezinih obala.

Europska je unija već sklopila sporazume o readmisiji sa Šri Lankom, Hong Kongom i Makaom, a još pregovara o sličnim sporazumima s Marokom, Pakistanom, Rusijom, Ukrajinom, Alžirom, Kinom i Turskom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara