EU i Rusija izgladile nesuglasice oko Čečenije

RUSIJA i Europska unija izgladile su nesuglasice oko Čečenije uoči summita u Sankt Peterburgu ovoga tjedna, kazali su u srijedu europski dužnosnici.

Iako bi spor oko zahtjeva Moskve da njezini državljani u EU putuju bez viza mogao zasjeniti subotnji summit, dužnosnici smatraju da postoje dobri izgledi da nakon summita bude objavljena zajednička izjava, što se smatra važnim simbolom dogovora.

"Čečenija se nalazi u nacrtu završne izjave. Pitanje je kako postići dogovor o bezviznom režimu" za ruske državljane, rekao je jedan dužnosnik EU.

"Rekao bih da postoje 75-postotne šanse za zajedničku izjavu", rekao je jedan diplomat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Očekuje se da će u zajedničkoj izjavi biti izražena nada u mirno rješenje krize u Čečeniji i naglašena potreba poštivanja ljudskih prava u toj muslimanskoj republici, u kojoj je Rusija 1999. pokrenula drugi rat protiv separatističkih gerilaca.

Dogovor o pokretanju pregovora o uvođenju bezviznog režima za ruske državljane koji žele putovati u EU ne očekuje se.

Rusija priželjkuje da kao krajnji rok za bezvizni režim bude određena 2007. godina, no, prema europskim dužnosnicima, za to još ne postoje uvjeti.

Prije toga, Rusija bi trebala poboljšati suradnju s policijskim snagama u EU i sklopiti sporazum o vraćanju ruskih državljana koji bi u EU ušli ilegalno.

Trebala bi također ratificirati i Protokol iz Kyota o globalnom zagrijavanju, kojemu je cilj smanjenje emisije stakleničkih plinova.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara