EU i Rusija pozvali na rješavanje krize u Ukrajini mirnim putem

EUROPSKA unija i Rusija pozvali su u četvrtak na summitu u Den Haagu na mirno rješavanje krize u Ukrajini, koja je dominirala i čini se zasjenila sve druge predviđene teme ovog sastanka na vrhu, prenijele su svjetske novinske agencije.

Nizozemski premijer Jan Peter Balkenende izjavio je u četvrtak nakon završetka summita EU-Rusija u Den Haagu da "EU ne može prihvatiti ishod" izbora u Ukrajini. On je rekao na konferenciji za novinare da Rusija i EU imaju "različit pristup" krizi u Ukrajini, ali da su se složile da se to pitanje mora riješiti mirnim putem, javio je France Presse.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da pritužbe na predsjedničke izbore u Ukrajini "trebaju ispitati sudovi".

"S mog stajališa, a vjerujem i stajališta mojih kolega, sva pitanja koja se tiču izbora u Ukrajini trebaju se rješavati u okviru njezina Ustava i zakona".

"Mi nemamo moralno pravo gurnuti jednu veliku europsku državu u bilo kakvu vrstu masovnih nereda", dodao je.

Interfax je javio da je Putin ocijenio održani summit produktivnim.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski predsjednik rekao je da su razgovori na najvišoj razini prošli u konstruktivnom ozračju te da su bili "bogati sadržajem i krajnje otvoreni".

Prema njegovim riječima, idući summit Rusija-EU održat će se u svibnju 2005. u Moskvi.

Premda je većina svjetskih agencija prenijela samo izjave sa summita koje se tiču Ukrajine, Interfax navodi da je u središtu razgovora bilo jačanje strateškog partnerstva, odnosno suradnje na četiri područja. To su područje gospodarstva; zatim slobode, unutarnje sigurnosti i pravosuđa; vanjske sigurnosti, te obrazovanja, znanosti i kulture.

"Apsolutno je jasno da će napredovanje te inicijative otvoriti široke mogućnosti za još veću suradnju", rekao je Putin, a prenio Interfax.

Međutim, agencija AP javila je da Rusija i EU nisu uspjele završiti pregovore o partnerstvu za jačanje sigurnosti, trgovine i demokracije, ali da su izrazile uvjerenost da će konačni sporazum biti postignut iduće godine.

"Nismo postigli sporazum o svim" točkama, rekao je Balkenende, a prenio AP.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara