EU i Washington spremni organizirati konferenciju o Iraku

Europska unija i Sjedinjene Države spremni su organizirati međunarodnu konferenciju o Iraku, ako ih iračka vlada to zatraži, rekao je u utorak predsjedavajući Europske unije, luksemburški premijer JeanClaude Juncker.

"Sjedinjene Države i Europa slažu se u pogledu potpore iračkom narodu i nove iračke vlade koja će uskoro početi s radom", rekao je Juncker na zajedničkoj novinskoj konferenciji s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushem.

"Sjedinjene Države i Europska unija spremni su zajednički organizirati međunarodnu konferenciju (...) za koordiniranje međunarodne potpore Iraku", rekao je.

Američki predsjednik podržao je taj prijedlog, kao i novu pomoć koju su Europljani obećali za obnovu Iraka.

Čelnici Europske unije i američki predsjednik također su najavili zajedničke napore za promicanje mira na Bliskom istoku.

Situacija na Bliskom istoku "budi velike nade", rekao je Bush, ocjenjujući da je mir između Izraelaca i Palestinaca dostižan. On je pohvalio palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa i rekao da je on "dobar čovjek" koji zaslužuje pomoć u svojim naporima na demokratizaciji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša vizija su dvije države - Izrael i Palestina - koje žive jedna uz drugu u miru", rekao je američki predsjednik.

Juncker je kazao da su Europska unija i Sjedinjene Države uputili zajednički poziv da se istraži ubojstvo bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja.

Neizbježna tema razgovora bio je i Iran.

George W. Bush kazao je kako je ideja da SAD priprema napad na Iran zbog njegova nuklearnog programa "smiješna", no odmah je naglasio da su sve opcije i dalje otvorene ne odustane li Teheran od svojih nuklearnih ambicija.

(Hina) xzt ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara