EU i zemlje kandidati podržat će Tursku kandidaturu

EU i zemlje kandidati podržat će Tursku kandidaturu

EUROPSKA unija i 10 vodećih zemalja kandidata zajedno će potvrditi u petak svoju potporu kandidaturi Turske za prijem u članstvo EU-a kako bi uklonili zabrinutost Ankare da bi nove članice mogle blokirati njezino pristupanje, izjavili su diplomati.

Oni su rekli da će sadašnje članice EU-a i one koje će biti pozvane na ulazak u prvom krugu dati zajedničku izjavu u kojoj će reći da će pregovori o članstvu s Bugarskom i Rumunjskom biti nastavljeni kao što je dogovoreno na summitu u Kopenhagenu i pozdraviti ´važnu odluku...glede iduće faze kandidature Turske´.

Cilj takve izjave je ukloniti turske strahove da bi Cipar ili neka druga od 10 zemalja kandidata mogle iskoristiti svoje buduće članstvo u EU-u od svibnja 2004. i spriječiti početak pregovora s Ankarom u prosincu 2004.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Švedska ministrica vanjskih poslova Anna Lindh pokušala je umanjiti važnost bojazni da će proširena EU-a možda biti manje voljna prihvatiti Tursku. ´Imala Europska unija 15 ili 25 članica to nema veze jer se ništa ne mijenja ako Turska zadovolji kriterije´, ustvrdila je ona.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara