EU istražuje hrvatske šećerane zbog utaje 22 milijuna eura carine?

EU istražuje hrvatske šećerane zbog utaje 22 milijuna eura carine?

Tekst: Z.J.
Foto: Healthnode

EUROPSKI ured za prevare (OLAF) istražuje Hrvatsku zbog sumnji da su tri hrvatske tvrtke miješajući šećer s čajem, kakaom i limunskom kiselinom, samo u prošloj godini izbjegle platiti oko 22 milijuna eura carine. Prema OLAF-ovim podacima, hrvatski izvoz šećera pomiješanog sa čajem i drugim sastojcima neprestano raste pa je od 20.951 tonu iz 2006. godine, narastao na 52.487 tona prošle godine.

Prema prvim informacijama, tvrtke su iskoristile zakonske propuste te su neko vrijeme na tržište EU plasirale uvozni šećer iz Brazila pod tarifnom oznakom tzv. "procesuirane" hrane, a ne šećera te su tako izbjegle plaćanje carine.

Proces zaustavljen zbog istrage?

Za izvoz šećera u EU carina iznosi 419 eura po toni, dok se za "procesuiranu" hranu carina ne plaća, pojašnjava Jutarnji list te dodaje kako su hrvatske institucije ovaj proces zaustavile na zahtjev industrije šećera koja ima izvoznu kvotu od 180.000 tona i prevara im je išla na štetu i na domaćem i na tržištu EU. Ipak, postoje spekulacije da je proces zaustavljen i zbog započete OLAF-ove istrage te zbog najvećeg povijesnog rasta cijene šećera od trske na svjetskim burzama, čime je ovaj posao postao neisplativ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri hrvatske tvrtke su za uvoz jeftinog šećera iz Brazila prvo dobile pozitivno mišljenje HGK kako se radi o "doradnom poslu" odnosno "uvozu radi izvoza", nakon čega su mogle od carine zatražiti drugi tarifni broj za izvoz u EU. Carina je odobrila izmjenu carinske tarife na zahtjev Ministarstva poljoprivrede radi izjednačavanja stope carine na ostale vrste šećera (uključujući i mješavine šećera s dodacima) s bijelim šećerom.

Šećer iz Belgije u Hrvatsku putovao preko Rusije

Iza Carine naglašavaju da izmjena Uredbe o carinskoj tarifi nije bila potaknuta izvozom iz Hrvatske u EU jer Hrvatska ne primjenjuje izvozne carine, već u cilju zaštite domaće proizvodnje od uvoza određenih vrsta šećera uz nižu stopu carine od stope carine za bijeli šećer.

Također, OLAF istražuje i hrvatski izvoz tekućeg šećera belgijske tvrtke Beneo-Orafati. Naime, belgijski su carinici u pošiljci desetak golemih cisterni s po 22 tone tekućeg šećera, u papirima pronašli da šećer ide za Hrvatsku, ali zaobilaznim putem preko bescarinske zone Kalinjingrad u Rusiji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara