EU jača kampanju protiv pušenja

EUROPSKA komisija objavila je u petak fotografije koje će države članice EU-a uskoro moći tiskati na kutijama cigareta u sklopu protupušačke kampanje.

Kada Bruxelles konačno izabere 42 fotografije, države članice će moći, ukoliko to žele, obvezati proizvođače cigareta da te zastrašujuće snimke dodaju uz postojeće obvezno upozorenje na svim kutijama cigareta koje se prodaju u Europskoj uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Među fotografijama ima različitih žanrova: neke su simbolične, poput smežurane jabuke koja upozorava na prerano starenje kože u pušača, dok su druge veoma neugodne, poput pocrnjelih pluća uništenih rakom i pokvarenih zuba.

Europski povjerenik za zdravstvo David Byrne nada se da bi se fotografije mogle službeno koristiti krajem ove godine. Uporaba fotografija bit će na dragovoljnoj osnovi, ali države članice neće moći nametnuti one kojih nema na popisu Komisije.

U EU-u od posljedica pušenja svake godine umire više od 650.000 ljudi, dok se godišnji troškovi zbog te ovisnosti penju na 100 milijardi eura, prema istraživanju koje je Komisija također predstavila u petak.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara