EU: Konvenciji dodatni rok za doradu prijedloga ustava

ČELNICI Europske unije dali su u petak na summitu u grčkom Porto Carrasu Konvenciji o budućnosti Europe dodatni rok do 15. srpnja da doradi najvažniji dio prijedloga budućeg europskog ustava, koji se odnosi na proces odlučivanja u EUu, izjavio je predsjedatelj Europskog vijeća, grčki premijer Kostas Simitis.

Predsjednik Konvencije o budućnosti Europe Valery Giscard dEstaing predstavio je šefovima država ili vlada EU-a prijedlog budućeg europskog ustava, na kojem je Konvencija radila proteklih 16 mjeseci.

"Prijedlog ustava je dobra polazna osnova za rad Međuvladine konferencije", koja će s radom početi u listopadu za vrijeme talijanskog predsjedanja Unijom, rekao je premijer Simitis na konferenciji za novinare. On se zauzeo da se ustav donese što prije, "u svakom slučaju prije izbora za Europski parlament u lipnju 2004.".

Predsjednik Europske komisije Romano Prodi ocijenio je da je tekst prijedloga ustava "uravnotežen", ali da je ostaje problem donošenja odluka konsenzusom, odnosno da svaka članica može staviti veto na određenu odluku. Europska komisija se zauzima da se sve odluke donose kvalificiranom većinom, s čim se ne slaže dio zemalja, u prvom redu Velika Britanija, koja želi da se donošenje ključnih odluka o vanjskoj politici, zajedničkoj poreznoj politici i obrani, ostavi u nadležnosti nacionalnih vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prijedlog Konvencije predviđa bitne izmjene u funkcioniranju i institucijama Unije. Konvencija predlaže da se ukine dosadašnje rotirajuće predsjedništvo i uvede funkcija predsjednika Vijeća EU-a, kojeg bi kvalificiranom većinom birali šefovi država ili vlada na mandat od dvije i pol godine. Predviđa se i uvođenje europskog ministra vanjskih poslova, koji bi ujedno bio i potpredsjednik Europske komisije. Sama Komisija bi od 2009. godine trebala imati manji broj povjerenika (15) s pravom glasa. Uz njih će biti imenovani i povjerenici bez prava glasa kako bi svaka članica imala svoga predstavnika u Komisiji. Kako bi se osigurala ravnopravnost članica, predviđeno je rotiranje povjerenika, tako da bi svaka članica u određenom razdoblju imala povjerenika s pravom glasa.

Predviđa se također i jačanje uloge Europskog parlamenta i smanjivanje broja pitanja o kojima se odlučuje jednoglasno. Europski ustav bi zamijenio dosadašnje europske sporazume, a Europska unija bi dobila pravnu osobnost.(Hina) sv dj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara