EU namjerava smanjiti pravne propise za četvrtinu

PREDSJEDNIK Europske komisije Romano Prodi objavit će ovoga tjedna plan pripremljen s ciljem da se pojednostavi i za najmanje četvrtinu smanji opseg europskih pravnih propisa kako bi se olakšalo poslovanje i potaknula konkurentnost, objavio je Financial Times.

Acquis communautaire, pravna stečevina Europske unije, prava je džungla propisa na više od 90 tisuća stranica.

Prodijeva inicijativa trebala bi olakšati poslovnim ljudima da se lakše snalaze u šumi europskih zakona. Kompleksnost zakona EU-a posebice je došla do izražaja tijekom pregovora s 10 zemalja kandidata, koje ih moraju transponirati u vlastita zakonodavstva.

Poslovni ljudi najviše su se žalili da moraju kopati po brojnim stranicama Official Journala, službenog glasila, u kojem se objavljuju svi propisi acquis communautairea, kako bi razumjeli zakone.

´Pokušavamo odgovoriti na kritike da su europski zakoni nepotrebno komplicirani i zbunjujući´, rekao je dužnosnik Europske komisije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prodi će ovoga tjedna otkriti pojedinosti plana o rješavanju toga problema. Računa se da je najmanje 1000 stranica zakona potpuno zastarjelo i da ih se može odmah izbaciti. Drugi problem je što se mnogi zakoni ne mogu naći na jednom mjestu, budući da su originalni zakoni često dopunjavani ili djelomično mijenjani.

´Mislimo da ćemo moći smanjiti acquis za najmanje 25.000 stranica do 2005. godine´, rekao je dužnosnik komisije.

Komisijini pravnici su također dobili upute da pojednostave i kodificiraju pravni jezik. Posebno je komplicirano poljoprivredno zakonodavstvo, pa ga mnogi farmeri ne mogu ni razumjeti.

Može se očekivati da će ta inicijativa razočarati vojsku stručnjaka za korporativno pravo i lobiste u Bruxellesu, koji dobro zarađuju tumačeći europske zakone klijentima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara