EU neće dopustiti nove izmjene granica na Balkanu

VISOKI dužnosnici Europske unije osudili su i odlučno odbacili špekulacije o mogućim promjenama granica država na području Balkana pozvavši pri tom zemlje ove regije da surađuju kako bi se što prije priključile europskim integracijama.

Georgios Papandreou, ministar vanjskih poslova Grčke koja trenutačno presjedava Europskom unijom, te povjerenik Unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana izjavili su u srijedu u Sarajevu kako novih promjena granica na Balkanu neće biti.

´Nitko više ne treba razmišljati o promjenama granica na Balkanu. To je stvar prošlosti a ova regija treba se okrenuti budućnosti´, kazao je Solana u izjavi novinarima nakon sastanka s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Šef grčke diplomacije Papandreou i Javier Solana u Sarajevo su doputovali kako bi označili službeni početak djelovanja policijske misije Europske unije (EUPM) no razgovore s bosankohercegovačkim dužnosnicima iskoristili su kako bi istaknuli protivljenje pokušajima Beograda da dovede u pitanje granice BiH ukoliko se otvori pitanje neovisnosti Kosova.

Takve izjave u nekoliko je prilika proteklog tjedna dao srbijanski premijer Zoran Đinđić.

´Granice na Balkanu moraju se poštovati i do njihovih izmjena neće doći´, kazao je ministar Papandreou.

On je također pozvao vlasti BiH da ulože dodatne napore u provedbi reformi, prije svega na uvođenju poreza na dodanu vrijednost na državnoj razini (PDV) te na objedinjavanju carinskih administracija čija neučinkovitost omogućuje prijevare koje svake godine dosegnu iznost veći od 200 milijuna eura.

Papandreou i Solana potvrdili su kako EU želi vidjeti BiH kao svog člana, baš kao i ostale zemlje ´zapadnog Balkana´ a uspostava posebne policijske misije konkretan je pokazatelj spremnosti Unije da pomogne stabiliziranju mira u toj državi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mirko Šarović izjavio je kako u Sarajevu očekuju da će se u narednim mjesecima pristupiti izradi studije o izvedivosti a nakon toga i potpisivanju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Europsjon uniji.

On je također kazao kako se od summita EU što će se polovicom naredne godine održati u Solunu očekuje dodatni poticaj balkanskim zemljama za približavanje EU.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH drži kako će nazočnost europskih policajaca značajno pomoći učvršćenju sigurnosti u njegovoj zemlji.

Policijska misija Europske unije počela je funkcionirati u BiH s prvim danom ove godine preuzevši mandat kojega su od potpisivanja Daytonskog sporazuma imali Ujedinjeni narodi.

U njezinom će sastavu biti oko 500 iskusnih policajaca na čijem je čelu Danac Sven Frederiksen.

Godišnji troškovi misije procjenjeni su na 38 milijuna eura a gotovo polovica tog iznosa osiguravat će se izravno iz Bruxellesa dok će ostatak pokrivati zemlje-sudionice misije.

Temeljni cilj EUPM bit će uspostava profesionalne i depolitizirane policije u BiH a povjerenik Frederiksen imat će ovlasti predlagati otpuštanje policajaca za koje se procjeni kako ne obavljaju dobro svoj posao.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara