EU neće priznati jednostranu promjenu granica

EUROPSKA unija je inzistirala u četvrtak da se ne mogu jednostrano mijenjati granice na Bliskom istoku nakon što je američki predsjednik George W. Bush izjavio da Izrael može zadržati dio arapske zemlje koju je osvojio 1967.

"Europska unija neće priznati nikakvu promjenu granica uspostavljenih prije 1967. osim ako se dvije strane ne dogovore oko toga", rekao je irski ministar vanjskih poslova Brian Cowen u izjavi u ime predsjedništva EU-a.

Cowen je također izjavio da se u međunarodnim mirovnim smjernicama, u kojima je EU partner sa SAD-om, ističe da bilo kakvo rješenje izraelsko-palestinskog sukoba "mora uključivati dogovoreno, pravedno, pošteno i realno rješenje pitanja izbjeglica",

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministri vanjskih poslova EU-a razmotrit će ishod američko-izraelskih razgovora održanih u srijedu, koje su Palestinci oštro kritizirali, na sastanku u petak u Tullamoreu u Irskoj, dodao je.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana pozdravio je prijedloge izraelskog premijera Ariela Sharona o povlačenju iz Gaze, ali je rekao da Izrael mora koordinirati s palestinskim vlastima pripreme za predaju teritorija.

On je pozvao na održavanje sastanka Kvarteta - SAD, EU, Rusija i UN - kako bi se potanko razmotrio Sharonov plan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara