EU: Nema pregovora ako Turska ne reformira zakon

EUROPSKA unija ne može početi pregovore o mogućnosti pridruženja Turske toj organizaciji ukoliko Ankara ne usvoji odluku o reformi kaznenog zakona, izvijestio je u ponedjeljak glasnogovornik Europske komisije JeanChristophe Filori.

"Ako taj najvažniji element reforme, a to je novi kazneni zakon, ne bude usvojen do 6. listopada, pregovori neće moći početi", rekao je Filori. Komisija bi do 6. listopada trebala iznijeti ocjenu o tomu je li Turska uspjela zadovoljiti tražene političke i ekonomske kriterije, što je osnovni preduvjet za početak pregovora o pristupu Ankare EU-u.

Očekivana pozitivna ocjena Komisije u posljednje vrijeme dolazi u pitanje budući da turski parlament nije usvojio novi kazneni zakon, a posebnu prepreku predstavlja i kontroverzna mjera o tomu da se preljub proglasi kaznenim djelom.

Povjerenik EU-a za proširenje Guenter Verheugen pozvao je u subotu turskog veleposlanika na razgovor kako bi od njega, među ostalim, dobio objašnjenje o stajalištu turske vlade o kaznenom zakonu, no ono do sada, kazao je Filori, nije objavljeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turski je veleposlanik pozvan nakon prošlotjednog nesporazuma između Verheugena i turskog premijera Tayyipa Erdogana. Turski je premijer predbacio EU-u da se miješa u unutarnja turska pitanja, no Filori je u ponedjeljak opovrgao takve insinuacije. "Nije riječ o miješanju u turske unutarnje poslove, već o pravilima igre koja svaka zemlja mora poštovati ako želi postati članicom EU-a", rekao je Filori. Erdogan će u četvrtak doputovati u posjet Bruxellesu gdje je predviđen njegov ponovni sastanak s Verheugenom.

(Hina) xmh ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara