EU o pristupanju Hrvatske Zajedničkom zračnom prostoru

EU o pristupanju Hrvatske Zajedničkom zračnom prostoru
MINISTRI prometa Europske unije sastat će se u četvrtak i petak u Bruxellesu gdje će, između ostaloga, razgovarati i o mogućim sporazumima o zračnom prometu sa zemljama zapadnog Balkana, uključujući i Hrvatsku.

Vijeće ministara prometa trebalo bi na tom sastanku usvojiti dva nacrta odluka kojima bi dalo mandat Europskoj komisiji za otvaranje pregovora s Marokom s jedne strane, te Hrvatskom, Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom i Srbijom i Crnom Gorom s druge, o njihovom pristupanju Europskom zajedničkom zračnom prostoru (ECAA).

Kako je već u veljači navela Komisija u svom prijedlogu pod naslovom "Zajednička zračna politika prema susjedima", Hrvatska je među potencijalnim zemljama za članstvo u Europskom zajedničkom zračnom sporazumu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Uzimajući u obzir činjenicu da učinak zračnog prometa na ukupnu ekonomiju nikad nije prestao rasti (...) može se zaključiti da će bolji zračni odnosi između proširene Zajednice i njenih susjeda doprinijeti recipročnom ekonomskom rastu, posebno sektora kao što je turizam i trgovina dobara i usluga".

Međutim, Komisija u tom prijedlogu naglašava da ista politika ne može biti primijenjena na sve zemlje, jer se one značajno razlikuju, ne samo glede makro-ekonomskih pokazatelja, političke stabilnosti i ekonomskog razvoja, već i glede razvoja njihovog zračnog sektora.

"Izgleda da se hrvatski zračni sektor dosad razvio više od bilo koje zemlje zapadnog Balkana. Ona se razvila u razvijeno zračno tržište te postoje dodatne mogućnosti za zračne prijevoznike iz Zajednice, a Hrvatska je najbliža i punopravnom članstvu u JAA". U međuvremenu, u ožujku ove godine Hrvatska je postala članica Združenih zrakoplovnih vlasti EU (JAA).

ECAA obuhvaća današnju 25-oricu, Norvešku, Irsku i Švicarsku, uz namjeru da se u budućnosti proširi na Bugarsku, Rumunjsku i zemlje zapadnog Balkana, a cilj takve politike je organizirati koherentan i fleksibilan način liberalizacije zračnih odnosa unutar velike Europe.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara