EU o Turskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj i SCG

ŠEFOVI vlada i država 25 članica Europske unije objavili su u petak u zaključcima summita da će u roku od šest mjeseci, do prosinca, dati svoj odgovor na pitanje hoće li ili neće započeti pregovore o pridruženju Turske.

Ako Turska do tada odgovori na demokratske kriterije poput uspostave pravne države, poštivanja ljudskih prava i manjina, EU će "bez odgode" započeti pregovore, stoji u zaključcima.

Turska je status kandidata za EU dobila u prosincu 1999. godine i od tada pokušava pokrenuti pregovore o punopravnom članstvu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glede Bugarske i Rumunjske, EU potvrđuje da se te dvije zemlje zajedno očekuju u Uniji u siječnju 2007., premda su trenutačno u različitim pripremnim fazama. Bugarska je upravo zaključila pregovore o pridruživanju, a Rumunjska bi ih trebala završiti potkraj godine.

Europska unija osvrnula se i na Srbiju i Crnu Goru, i intervenirala u predsjedničke izbore pozvavši birače da glasuju za reforme, demokraciju i europsku integraciju. Pritom nije izravno spomenula ime proeuropskog kandidata Borisa Tadića.

Drugi krug predsjedničkih izbora u SCG zakazan je za 27. lipnja. Boris Tadić, kandidat Demokratske stranke, suprotstavljen je Tomislavu Nikoliću, kandidatu ultranacionalističke Radikalne stranke. Nikolić je u prvom krugu osvojio veći broj glasova od Tadića.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara