EU odbacila američke optužbe o antisemitskom valu

EUROPSKA unija odbacila je u petak upozorenja SAD-a da je poraslo protužidovsko raspoloženje u Europi.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Javier Solana u četvrtak se sastao s članovima Odbora za međunarodne odnose Predstavničkog doma američkog Kongresa od kojih su se neki naljutili kad je rekao da su izvješća o porastu antižidovskog raspoloženja u Europi napuhana.

Solanina glasnogovornikca Christina Gallach rekla je u petak kako je "ono što je Solana rekao o antisemitizmu istina. Postoje pojedinačni problemi, ali u Europi ne postoji općenit problem antisemitizma".

Nakon napada na SAD 11. rujna i porasta nasilja na Bliskom istoku, potkraj 2001. i početkom 2002. porastao je broj vjerski motiviranih napada na manjine, uključujući muslimane i Židove.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dužnosnici EU-a tvrde, međutim, da napadi na Židove, njihove sinagoge i groblja u nekim državama članicama Unije ne znače da je val antisemitizma preplavio Europu.

Prošloga tjedna na međunarodnoj konferenciji antisemitizma, američki dužnosnici tražili su da Europa učini više kako bi zaustavila nasilje nad Židovima, navodeći porast napada na Židove u mnogim europskim gradovima.

EU je poduzela korake kako bi pooštrila svoje antirasističke zakone. Ona je također oštro osudila antižidovsko nasilje u pojedinim dijelovima zemalja članica u prvoj polovici 2002. godine.

Židovske udruge i EU također su izrazili zabrinutost zbog činjenice da su SAD glavna lokacija na svijetu za tzv. "web stranice mržnje" na kojima se promiće rasizam i antisemitizam.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara