EU osniva novu agenciju granične policije i obalne straže

EU osniva novu agenciju granične policije i obalne straže

Foto: FAH

EUROPSKI parlament je podržao plan osnivanja nove agencije pogranične policije i obalne straže za pomoć u borbi s valom izbjeglica koje nadiru prema Europi.

Prema tom planu, nacionalne će vlasti zadržati kontrolu nad vlastitim granicama na dnevnoj bazi, ali ako pritisak izbjeglica na neku od vanjskih granica EU postane prejak, moći će od nove agencije zatražiti hitno razmještanje mobilnih pograničnih timova.

Plan je odobren u danas s 483 glasa za, 181 protiv i 48 suzdržanih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Države članice EU će novoj agenciji na raspolaganje staviti barem 1.500 policajaca sa svom potrebnom opremom. Agencija će biti stvorena nadogradnjom Frontexa, postojeće agencije za upravljanje granicama Europske unije. Časnici za vezu bit će razmješteni u svim državama članicama na vanjskim granicama EU kako bi pratili situaciju na terenu.

Nova agencija će odgovarati Europskom parlamentu i Europskom vijeću. Parlament će o aktivnostima nove agencije biti obavještavan kroz redovite izvještaje i slobodan pristup informacijama za sve zastupnike.

Agencija će aktivno surađivati i svoje aktivnosti koordinirati s drugim pomorskim agencijama EU i potpomagati obalne straže država članica.

Sljedeći korak u stvaranju nove agencije je ishođenje odobrenja Europskog vijeća. Ukoliko ono bude doneseno, agencija bi mogla biti formirana ove jeseni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara