EU: Oštre kritike zagovornika institucionalnog statusa Quo

VIŠE članova Konvencije o budućnosti Europe, koja priprema prijedlog budućeg ustava Europske unije, žestoko su u četvrtak kritizirali zagovornike postojećih institucionalnih rješenja.

"Ne dopustimo nekima da sabotiraju naš rad", izjavio je na početku plenarne sjednice Konvencije Francuz Olivier Duhamel. "Ostati pri jadnom kompromisu Sporazuma iz Nice za Konvenciju bi bilo potpuno apsurdno" i ravno "samoubojstvu", rekao je francuski predstavnik.

"Blokirani smo nakon 15 mjeseci rada", ustvrdio je Duhamel, u trenutku kada je Konvenciji ostalo samo dva tjedna da predstavi konačni prijedlog ustava na summitu u Solunu 20. i 21. lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predstavnici 18 od 27 zemalja koje sudjuluju u Konvenciji zatražili su u srijedu zadržavanje institucionalnog statusa quo, definiranog Sporazumom iz Nice, koji je odmah po usvajanju u prosincu 2000. žestoko kritiziran.

"Konvencija nije oformljena da rješava sitne svađe među državama", istaknuo je Duhamel, osuđujući "cjenkanje" i "sitničavost", koji su doveli do neuspjeha dosadašnjih Međuvladinih konferencija o institucionalnim reformama.

"Konvencija treba ustrajati do kraja, ne smije dopustiti da ju se uništi i treba hrabro dovršiti svoj posao, a pojedinim vladama treba prepustiti odgovornost za neuspjeh. Tu povijesnu odgovornost pripisivat ćemo im do kraja. Ako ostanu pri svome, oni koji blokiraju, platit će za to", rekao je Duhamel.

Duhamel je dobio podršku od brojnih članova Konvencije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara