EU otškrinuo vrata genetički modificiranoj hrani

EUROPSKI je parlament u srijedu izglasao nove oštre zakone o genetički modificiranim proizvodima, otvarajući vrata Europe genetički modificiranoj hrani, pod uvjetom da je jasno označena.

Sjedinjene Države dugo su vršile pritisak na EU kako bi ukinula zabranu uvoza genetički modificiranoj hrani, no malo je vjerojatno da će novi zakon zadovoljiti Washington, koji tvrdi kako je obvezno označavanje takvih proizvoda preskupo za izvoznike.

Europski parlament podržao je dva zakona koja će europskim zemljama omogućiti ukidanje petogodišnje zabrane uvoza genetički modificiranih prehrambenih proizvoda.

Ti zakoni od proizvođača zahtijevaju da prate genetički modificirane organizme u svim fazama proizvodnje, a trgovine se obvezuju na označavanje proizvoda koji sadrže više od 0.9 posto genetički modificiranih tvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Novi zakoni također dopuštaju zemljama članicama EU-a da same postavljaju pravila radi spriječavanja prenošenja sjemena sa imanja koja proizvode genetički modificirane proizvode na ona koja se bave konvencionalnim ili organskim uzgojem.

Društva za zaštitu okoliša pozdravila su odluku Europskog parlamenta. Greenpeace je ocijenio kako će EU imati "najstrože i najpotpunije zakone o označavanju genetički modificiranih proizvoda u svijetu".

U Washington su pak mišljenja kako će se takvim zakonima nastaviti s nepoštenim trgovinskim preprekama za uvoz biotehničkih proizvoda.

(Hina) mg rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara