EU "OZBILJNO ZABRINUT" ZBOG POVREDA LJUDSKIH PRAVA U IRANU

Europska unija "ozbiljno je zabrinuta zbog daljnjeg nepoštovanja ljudskih prava u Iranu", navodi se u priopćenju irskog predsjedništva EUa objavljenog u nedjelju u Teheranu nakon četvrtog kruga pregovora između EUa i Irana o ljudskim pravima.

"Europska unija je i dalje ozbiljno zabrinuta zbog nastavka i porasta povreda ljudskih prava u Iranu", kaže se u priopćenju koje je objavljeno nekoliko dana nakon dvodnevnih pregovora koji su se održali u Teheranu 14. i 15. lipnja.

U priopćenju se osobito upozorava na "pravnu nejednakost muškaraca i žena, mučenje po zatvorima, nepostojanje neovisnog sudstva, primjenu smrtne kazne, nastavak prakse odsijecanja udova i na druge okrutne kazne".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dokument osuđuje i "vjersku diskriminaciju, nastavak kampanje protiv novinara i svih onih koji pokušavaju iskoristiti svoje pravo na slobodu mišljenja, te nepoštene izbore koji su onemogućili demokratsku odluku Iranaca" na posljednjim parlamentarnim izborima na kojima su pobijedili konzervativci, pošto je Vijeće čuvara ustava koje je u rukama konzervativaca, odbacilo kandidaturu više od 2.300 kandidata sklonih reformama.

(Hina) xvrad ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara