EU podržao Lezbijsku grupu Kontra: U Ustav mora ući zabrana diskriminacije seksualnih manjina

Tekst: Z.J.
Foto: Arhiva (Index)

LEZBIJSKA grupa Kontra izradila je i uz podršku Ženske mreže Hrvatske uputila u studenom 2009. nadležnim institucijama prijedlog za izmjene Ustava koje se tiču prava seksualnih manjina. Prijedlog ustavnih promjena koji je upućen se odnosio na proširenje ustavnih odredbi u smislu zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda, a vezano uz seksualnu orijentaciju. 

Odbor Europskog parlamenta za LGBT prava uputio je danas pismo podrške amandmanima za uvrštavanje seksualne orijentacije i istospolnih zajednica u Ustav RH nadležnim hrvatskim institucijama. U pismu se navodi da su predloženi amandmani u potpunosti u skladu sa zakonodavstvom Europske unije, člankom 19. Ugovora o Europskoj uniji i Poveljom o temeljnim pravima. Navedeni Odbor drži da bi usvajanje navedenih amandmana pridonijelo istinskoj ravnopravnosti hrvatskih građana i građanki te da bi poslalo pozitivnu političku poruku EU-u vezano uz proces pridruživanja, stoji u priopćenju Lezbijske grupe Kontra.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabrana diskriminacije u pojedinim zakonima, ali ne i u Ustavu

U hrvatskome zakonodavstvu zabrana diskriminacije na osnovi spolne orijentacije uvrštena je u Zakon o suzbijanju diskriminacije, Zakon o ravnopravnosti spolova, Kazneni zakon, a 2003. godine usvojen je i Zakon o istospolnim zajednicama.

Prema stajalištu Kontre, neprihvatljivo je da zakonski propisi poznaju i propisuju zaštitu od diskriminacije na temelju seksualne orijentacije te da međunarodni ugovori, kojih je RH potpisnica, također pružaju zaštitu osobama homoseksualne orijentacije, a Ustav kao temeljni akt jedne države nema odredbe koje štite temeljna ljudska prava i slobode u smislu seksualne orijentacije. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara