EU poručila Hrvatskoj: Sabor je zakasnio i omogućio bijeg Glavašu u BiH!

EU poručila Hrvatskoj: Sabor je zakasnio i omogućio bijeg Glavašu u BiH!

Tekst: I.M.
Foto: Arhiva

ZAKONI na Balkanu, koji kriminalcima i zločincima omogućavaju nesmetan bijeg u matičnu državu bez straha od izručenja, nimalo se ne sviđaju Europskoj uniji, koja je izdala upozorenje Hrvatskoj i ostalim zemljama regije te zatražila da se taj ozbiljan problem pod hitno riješi. Ta opaska, kako prenosi Jutarnji list, stoji u godišnjem izvješću o napretku koje će biti usvojeno i objavljeno u srijedu, a kojeg je Europska komisija namijenila Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Srbiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se Branimira Glavaša ne spominje u izvješću imenom i prezimenom, jasno je na koga se sljedeća opaska iz izvješća odnosi: "Sabor je ukinuo imunitet jednoj osobi osuđenoj za ratne zločine tek nakon izricanja prvostupanjske presude. Ipak, kašnjenje u donošenju te odluke omogućilo je tom zastupniku Parlamenta odlazak iz države nakon što je osuđen i proglašen krivim".

Jednako tako, jasno je i da osvrtanje Europske komisije na neizručivanje državljana govori upravo o Glavaševom slučaju: "To pogoršava problem izbjegavanja kažnjavanja, kao što je bio slučaj visokog profila kada je osuđeni ratni zločinac imao mogućnost pobjeći iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu nakon što je stekao državljanstvo BiH iz koje ne može biti izručen".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara