EU poručuje Ukrajini da promijeni izborni zakon

EU poručuje Ukrajini da promijeni izborni zakon

UKRAJINA mora promijeniti izborni zakon kako bi mogla jamčiti demokratske izbore, rekla je u ponedjeljak Benita Ferrero-Waldner, povjerenica Europske komisije za vanjske poslove.

Dodala je da se sastala s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Kostjantinom Grišenkom tijekom sastanka Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (SOESS) u Sofiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Najvažnija stvar, a to sam rekla i ministru Grišenku, jest da treba izmijeniti izborni zakon kako bi se održali doista slobodni izbori", rekla je Ferrero-Waldner novinarima. "Ne promijeni li se (zakon), mora se barem promijeniti praksa", dodala je.

Nešto ranije u ponedjeljak ukrajinski predsjednik na odlasku Leonid Kučma odbio je revidirati sporne izborne zakone kako to zahtijeva oporba, uoči 26. prosinca kad se organizira novo glasovanje u drugome krugu predsjedničkih izbora.

Kučma je izjavio da neće ispuniti zahtjeve prozapadnog predsjedničkog kandidata Viktora Juščenka i oporbe o raspuštanju vlade i reformi izbornog zakona sve dok oporba ne prihvati njegov prijedlog promjene ustava i smanjenja predsjedničkih ovlasti.

Foto: FAH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara