EU postavlja teške uvjete za pregovore s Turskom

ZA OTVARANJE pregovora o ulasku u Europsku uniju Turska će morati prihvatiti oštre uvjete, među njima i de facto priznanje Cipra, te se obvezati da će stalno kočiti priljev svojih radnika na europsko tržište rada, stoji u nacrtu izjave za summit Europske unije, koji je sastavilo nizozemsko predsjedništvo EU-a.

U tekstu čiju je kopiju dobila agencija Reuters, ne spominje se hoće li na summitu 16. i 17. prosinca čelnici Europske unije dati zeleno svjetlo za pregovore s Turskom niti mogući datum za početak.

U nacrtu se pozdravlja "odlučni napredak Turske" u provedbi reformi no uspostavlja se strogi okvir za pregovore.

U dokumentu o kojem će veleposlanici EU-a prvi put raspravljati u srijedu stoji da će Turska morati svoj sporazum o pridruživanju s EU-om iz 1963. nadopuniti prihvaćanjem ulaska 10 novih članica među kojima je i Cipar.

Prema jednome diplomatu EU-a bit će to zapravo zahtjev službenoj Ankari da de facto prizna vladu u Nikoziji. Time bi Turska uklonila ključnu zamjerku ciparskih Grka za otvaranje pregovora s Ankarom.

Turski čelnici isticali su da neće prihvatiti neke posebne uvjete za pregovore o pristupu kakve nisu morali ispunjavati dosadašnji kandidati.

No nizozemski nacrt okvira za pregovore sadrži i elemente koji idu izvan prošlomjesečne preporuke Europske komisije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komisija je predložila da jedino ona ima pravo predložiti prekid pregovora, a u nizozemskom nacrtu stoji da takav zahtjev može podnijeti i najmanje trećina članica Unije. "U slučaju da kandidat ozbiljno i trajno krši načela slobode, demokracije, poštivanja ljudskih prava i temeljnih sloboda, te vladavine zakona na kojima se temelji Unija, Komisija će, na vlastitu inicijativu ili na zahtjev najmanje trećine država članica, preporučiti suspenziju pregovora i predložiti uvjete za njihov nastavak", stoji u nacrtu.

"Vijeće će kvalificiranom većinom, nakon što sasluša državu kandidata, odlučiti o preporuci da obustavi pregovore i o uvjetima za njihov nastavak", stoji u nacrtu.

U dokumentu se navodi da će vlade EU-a uspostaviti "orijentire" za otvaranje i zaključivanje pregovora o svakom poglavlju, čime će Bruxelles omogućiti Turskoj da postigne određene standarde prije početka pregovora o individualnim pitanjima.

U nacrtu se ne spominju izrijekom alternative za članstvo, što su tražile Francuska i Austrija, ako Turska ne bi ispunila sve zahtjeve EU-a.

Isto tako, u nacrtu se ne spominje "cilj i rezultat pregovora", s obzirom na preporuke Komisije da razgovori budu "otvoren proces čiji se rezultat ne može unaprijed jamčiti".

(Hina) xrt ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara